Hirdetés 

Hazánkban az első 120 ezer beoltott ember egyikénél sem jelentkezett heves allergiás reakció – jelentette ki a Metropolnak dr. Szlávik János, aki a vakcinával kapcsolatos tévhiteket is eloszlatta.

A szakember szerint nem érdemes különbséget tenni az oltások között, a vírustól ugyanis mindegyik egyformán megvéd, és ez most a legfontosabb.

Minimum nyolc hónapig, de egyes vélemények szerint akár több évig élvezheti a vakcina által nyújtott védettséget az, aki beoltatja magát – tudta meg a Metropol dr. Szlávik Jánostól, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosától. Hazánkban már kétféle amerikai vakcinával, Pfizer-Biontechel és Modernával is oltanak, de a jövőben angol Oxford-AstraZeneca, valamint kínai és orosz oltóanyag is érkezhet hazánkba. A szakember szerint ezek között felesleges különbséget tenni, hisz mindegyik ugyanazt tudja: nagy valószínűséggel megvéd a koronavírustól, ami a korlátozások nélküli, szabad élet kulcsa.


Szlávik János (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Itthon a hőemelkedés, fejfájás, izomfájdalom, gyengeség voltak az eddigi leggyakoribb mellékhatások

– A világon a legtöbb koronavírus elleni oltást eddig Kínában adták be, ott már több millió embert beoltottak – kezdte a Metropolnak dr. Szlávik János. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy eddig egyik vakcina sem járt több szövődménnyel, mint a korábbiak. Amerikában az oltás 100 ezerből mindössze egyetlen esetben váltott ki heves allergiás reakciót, itthon pedig 120 ezerből egy súlyos allergiás reakciót sem észleltek. Az eddigi leggyakoribb tünet, amit itthon jelentettek, az az izomfájdalom volt, az is elmúlt 24 órán belül – tette hozzá az orvos.

Metropol

indexkép: 24.hu


Hirdetés