Hirdetés 

Ha önnek is az az első dolga, hogy felkelés után elkortyol egy finom csésze kávét, akkor megnyugtatjuk, nincs egyedül: a világ több millió kávéfogyasztójának jelentős része hasonlóképpen kezdi a napot.

Egészségünk érdekében azonban okosabban tesszük, ha a jövőben nem ragaszkodunk ehhez a szokáshoz.

A reggeli előtt elfogyasztott kávé ugyanis ronthatja a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét – derült ki egy friss kutatásból, amelyet a University of Bath szakemberei végeztek. A vizsgálat során arra keresték a választ, hogy a rossz minőségű alvás és a reggeli kávéfogyasztás hogyan befolyásol bizonyos, az anyagcsere-folyamatok működését mutató laborértékeket. Az analízis összesen 29 alany részvételével – nőket és férfiakat egyaránt bevontak – folyt, három különböző alkalommal.


A világon az emberek nagy többsége kávéval indítja a napot – helytelenül (Fotó: Getty Images)

Először az alanyok, miután túl voltak egy zavartalan éjszakán, a felkelést követően rögtön megittak egy cukros italt (ami kb. annyi kalóriát tartalmazott, mint egy átlagos reggeli). A második este már nyugtalanabbul aludtak, a kutatók ugyanis óránként kb. öt percre felkeltették őket. Reggel azonban ugyanúgy az volt az első dolguk a résztvevőknek, hogy elfogyasszák a cukros italt. Utolsó alkalommal újabb kellemetlen éjszaka várt rájuk, reggel viszont fél órával a cukros ital előtt egy erős feketekávét szürcsöltek el.

Ártunk magunknak, ha éhgyomorra isszuk meg a reggeli kávét (Fotó: Getty Images)

A kutatók a három teszt mindegyikénél vért vettek a résztvevőktől, hogy megvizsgálhassák a már említett laborparamétereket. Az eredmények alapján pedig arra jutottak, hogy ha felkelés után rögtön kávéval kezdünk – tehát úgy isszuk meg, hogy előtt nem reggeliztünk -, az negatívan befolyásolja a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét. Öröm az ürömben, hogy ugyanez nem volt elmondható a rossz éjszakai alvásról.

INKÁBB REGGELI UTÁN KÁVÉZZUNK!

A University of Bath professzora, James Betts leszögezte: rengetegen kávéznak rögtön ébredés után, ráadásul minél fáradtabbnak érezzük magunkat, annál erősebben készítjük el az éltető nedűt.  A kutatás eredményeit kiemelten fontosnak ítélte, hiszen – mint mondta – rávilágítanak, hogyan befolyásolja a kávé az anyagcserét és a vércukorszint-szabályozást. “Ennek ellenére sem kell leszokni a reggeli kávézásról, egyszerűen csak együnk valamit, és utána kortyoljuk el az adagunkat” – tanácsolja.

Házipatika

indexkép: Getty Images


Hirdetés