Hirdetés 

Okafogyottá vált a tervezett gyógyszerpróba, a hazai engedélyt az orosz tesztek alapján adták meg.

Egymillió embernek elég, kétmillió adag vakcina beszerzéséről írt alá szerződést Oroszországban Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken. Az oltóanyagból három ütemben érkezik Magyarországra. Az első hónapban, várhatóan februárban, 300 ezer, a másodikban félmillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő mennyiséget kapunk majd – számolt be róla a Népszava.

Ugyan az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerdán megadta a Szputnyik V vakcinára a vészhelyzeti felhasználási engedélyt, még nem indulhat meg azonnal az oltási program, amint az ideér – közölte Szentiványi Mátyás, a hivatal főigazgatója a kormánymédiának. Mint mondta, ha befut egy adag vakcina, annak minden egyes gyártási tételéből mintát vesz az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), hogy megvizsgálja azt. Ez két-három hétig tarthat majd. Ezalatt a szakemberek részletesen megnézik, hogy az adott szer megfelel-e a korábban leírtaknak, csak ezt követően kerülhet az oltópontokra.

Az orosz vakcinából decemberben már érkezett 6000 dózis.


Akkor Kásler Miklós arról beszélt, hogy ezt a készítmény klinikai hármas fázisú vizsgálatára használják majd, ezt ugyanis addig még nem végezték el. Azóta semmi hír nem volt arról, hogy mi történt ezzel a mennyiséggel, elindult-e a vizsgálat. A Népszava kérdésére az OGYÉI pénteken azt közölte, hogy okafogyottá vált a tervezett gyógyszerpróba, az el sem indult.

„A hazai kutatás engedélyezéséhez szükséges dokumentumok benyújtását megelőzően megérkeztek az OGYÉI-hez az orosz klinikai III-as fázis előrehaladottabb, interim (köztes) eredményei is, amelyet több tízezres populáción végeztek, a beérkezett adatok pedig alátámasztották az intézet pozitív értékelését”- írták. Arról nem tettek említést, hogy ha már egyszer bejelentették a 3000 fős vizsgálat indítását, akkor annak lefújásáról miért nem adtak tájékoztatást heteken át.

Más forrásból a lap úgy tudja, a korábban ideérkezett 6000 dózis az NNK fagyasztójában van, azt valószínűleg az oltási program keretében nemsokára fel is használják.

SZMO

indexkép: MTA

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading