Hirdetés 

A miniszterelnök erről az állami rádióban beszélt. Szerinte húsvét környékén lehet a nyitásról gondolkodni, ha addig tömegeket sikerül beoltani.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió műsorában kijelentette, ő is be fogja oltatni magát, és a kínai vakcinát választja majd.

„Én úgy vagyok vele, hogy ezt a vírust a kínaiak ismerik legrégebb óta, ezért én abból indulok ki, hogy ők is tudják róla a legtöbbet. Úgyhogy én megvárom a soromat, és ha választhatok majd, akkor én kínai vakcinát kérek.”

Minderről egy nappal azután beszélt, hogy a kormány egy rendelettel gyakorlatilag hatósági jóváhagyás nélkül is zöld utat adott a kínai vakcinának Magyarországon. A rendelet szerint ugyanis minden olyan vakcina bevethető lesz nálunk, amivel már legalább 1 millió embert beoltottak, és amit legalább három országban már használnak, amelyek közül egy uniós ország, vagy uniós tagjelölt ország.

A kínai vakcinát egyetlen uniós országban sem használják, és forgalmazásához a kínaiak meg sem kérték az uniós engedélyt, viszont oltanak vele Szerbiában, ami uniós tagjelölt.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta, naponta kap jelentést arról, hogy mik a szerb tapasztalatok a kínai vakcinával, hány embert oltottak be, volt-e belőle baj, mi van az ottani magyarokkal, mi az ő személyes tapasztalatuk. Azt mondta, Szerbia jobban meg tudta szervezni az ellátást, mint az Európai Unióba tartozó országok.

Szerbia „egy komoly ország”, számára a leginspirálóbb példa, és „előszoba”, ahol „kipróbálják nekünk azokat a vakcinákat, amikkel nekünk még fenntartásaink vannak.”

Bejelentette, hogy pénzeken vagy szombaton már meg is köthetik a szerződést a kínaiakkal. Orbán Viktor szerint tárgyalunk amerikai és izraeli gyártókkal is.


Szóba került az orosz vakcina is, a miniszterelnök szerint vannak, akik abban bíznak. „Mások meg ideológiailag gondolkodnak erről is, és azt mondják, hogy nekik a nyugati vakcina kell.”

Orbán Viktor által említett nyugati vakcinák közül három már rendelkezik uniós engedéllyel, csak épp egyelőre túl kevéshez jut ezekből hozzá Európa. Emiatt a miniszterelnök úgy érvelt, a vakcina nem lehet politikai kérdés, „kelet vagy nyugat kérdés.”

Ismét megerősítette, ha többféle vakcina lesz elérhető, akkor az emberek választhatnak majd közülük.

De ha nincs olyan, amit a regisztráló szeretne, a sor végére teszik, és majd jelentkeznek, ha érkezik belőle.

A miniszterelnök szerint március elejéig 880 ezer embert olthatnak be a kínai vakcina nélkül, azzal együtt pedig akár ennek a kétszeresét is. Az orosz oltással még jobb lehet a helyzet.

Ha ez sikerül, április elején, húsvét környékén fontolhatják meg, hogy nyisson az ország. „Akkor radikálisan más helyzetben leszünk.”

Akkor kell átgondolni, hogy egy lépcsőben, vagy több lépcsőben enyhítsenek, és más szabályok vonatkozzanak-e a beoltottakra. „Most azonban minden erőnket a vakcina beszerzésére kell fordítani” – mondta a miniszterelnök.

SZMO

indexkép: MTI

/p>