Hirdetés 

Feltehetően több mint két évig nyújt védelmet a Covid-19 ellen a Szputnyik V vakcina – jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója.

A Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának elemzése szerint a Lancet folyóiratban közölt adatok tudományos szemmel egy, az eddigiekhez hasonlóan jó profilú vakcina képét festik.

“Él bennünk az a nagyon nagy, kísérleti tények által megerősített remény, hogy a vakcinakészítmény hatékonysága nem néhány hónapig, nem is egy évig, hanem legalább két évig vagy még tovább fog tartani, ami természetesen további kutatások tárgyát fogja képezni– mondta az akadémikus.

Gincburg szerinte a vizsgálatok azt bizonyították, hogy a Covid-19 elleni első orosz vakcinakészítmény teljességgel biztonságos.

Hangsúlyozta, hogy az oltóanyagnál minden lakossági csoportban gyakorlatilag azonos epidemiológiai hatékonyságot mutattak ki. Az idős embereknél a mellékhatások ritkábban jelentkeznek, mint másoknál.


A sajtótájékoztatót megelőzően a The Lancet londoni tudományos folyóirat biztonságosnak minősítette a Szputnyik V-t, megállapítva, hogy

AZ OLTÓANYAG HATÉKONYSÁGA A TESZTELÉS HARMADIK SZAKASZÁNAK EREDMÉNYEI ALAPJÁN 91,6 SZÁZALÉKOS, A 60 ÉVESEKNÉL IDŐSEBB ÖNKÉNTESEK KÖRÉBEN PEDIG 91,8 SZÁZALÉKOS.

Az védőoltástól eredő immunitás a 1,3-1,5-szöröse a betegség utáninak.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója az RT orosz állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy

OROSZORSZÁG IDÉN MINTEGY 700 MILLIÓ EMBER SZPUTNYIK V-VEL VALÓ BEOLTÁSÁT TUDJA BIZTOSÍTANI.

Mint mondta, a mennyiségnek a gyártási kapacitások szabnak határt. Hozzátette, hogy az RFPI mérlegeli a vakcina fehéroroszországi, iráni és törökországi gyártásának lehetőségét.

Origo

indexkép: MTI


Hirdetés