Hirdetés 

Az 1022 hektáros földvásárlásról szóló szerződésben Rogán Barbara helyben élő földművesként szerepel. A pénz oroszlánrészét egy állami bank nyújtotta hitelként.

Rogán Antal decemberben vette el Rogán Barbarát, erre a miniszter vagyonnyilatkozatából derült fény. A 444 és az Átlátszó pedig most arról ír, hogy nem sokkal az esküvő előtt a leendő feleség egyike volt annak az öt vevőnek, akik egy hatalmas földterületet vásárlására kötöttek szerződést Borsodban.

Összesen 1022 hektárt szerezhetnek meg Amerikában élő magyaroktól, 1 milliárd 664 millió forintért. Ebből mindössze 83 millió 210 ezer forint az önrész, a maradékot a Budapest Bank biztosíthatja.

A tardonai önkormányzat weboldalán jelenleg is elérhető szerződés szerint az állami bank tehát összesen 1,58 milliárd forintnyi kölcsönt ad az öt vevőnek a 209 különböző helyrajzi számon szereplő föld megvásárlására. Az Átlátszó szerint a területek Dédestapolcsány, Nekézseny, Kisgyőr, Tardona, Borsodbóta, Csokvaomány, Csernely, Lénárddaróc, és Sáta térségében fekszenek.


A szerződést november 20-án ellenjegyezték és a vásárlóknak kilencven napjuk van átutalni a vételárat azután, hogy a mezőgazdasági igazgatási szerv rábólintott az adásvételre.

A szerződés szerint Rogán Antal új felesége Dédestapolcsány vonatkozásában helyben lakó, fiatal földművesnek minősül, így elővásárlási jog illeti meg.

A többi föld pedig (a kisgyőri kivételével) legfeljebb 20 kilométerre van annak a településnek a közigazgatási határától, amelyen Rogán Barbarának legalább három éve a lakóhelye van.

A dokumentumból az is kiderül, hogy a megvásárolt földterületekből (és a hitelből) a tulajdonosok mindegyike 1/5-öd arányban részesedik, tehát ekkora rész kerülhet Rogán Antal új feleségének birtokába. Ennek pontos értéke azonban csak Rogán Barbara tranzakció után leadott vagyonnyilatkozatából derülne ki, de a politikusok házastársainak vagyonnyilatkozata Magyarországon nem nyilvános.

Rogán Antal egyébként felesége hozománya nélkül is vagyonos képviselőnek számít.

Most közzétett vagyonnyilatkozata szerint már 822 millió forintja van takarékbetétben.

szeretlekmagyarország

indexkép: MTI


Hirdetés