Hirdetés 

A mozgásforma, ami tényleg csökkenti a koleszterinszintet

Sportolni nagyon kell a szív és érrendszer érdekében, de fontos a stressz levezetéséhez és az immunerősítéshez is. A legfrissebb kutatások szerint az egyik mozgásforma kifejezetten jó a koleszterinszint csökkentésére!

A jóga az egyik legjobbb stresszcsökkentő mozgásforma, ennek az egyik oka, hogy nagy hangsúlyt helyez a légzésre. De a csavarásos gyakorlatoknak köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre is, a helyes testtartást is segíti, és még számos pozitív hatása van.

De mi köze a jógának az alacsony koleszterinszinthez? A tudomány szerint nagyon is sok, persze fontos a személyes kórtörténet mindenkinél. Az utóbbi években több olyan kutatás is készült a jóga és a koleszterintszint kapcsolatáról, ami bizonyítja, hogy igenis fontos ezt a mozgást beiktatnia a mindennapjaiba azoknak, akik alacsonyabb koleszterinszintet szeretnének elérni.

2013-ban egy kisebb, mindössze 100, 2-es tipusú cukorbetegségben szenvedő indiait vizsgáltak, akiknek 3 hónapra rendszeresítették a mindennapjaikba a jógát. Az eredmény az lett, hogy a kísérlet végére nem csak hogy kevesebb gyógyszerre volt szükségük, de az összkoleszterintszint, a trigliceridek és az LDL (alacsony sűrűségű lipoproteinek) is csökkenést mutattak, a HDL szintjük pedig javult.


Egy 2019-es tanulmány is hasonló eedményre jutott: olyan nőket vizsgáltak, akik 26 héten át heti 3 alkalommal jógáztak – náluk is javulást tapasztaltak a koleszterinszintet illetően. Egy 2014-es tanulmányban is megállapították, hogy a jóga hatékonyan javítja az LDL- és HDL-koleszterintet és a vérnyomást, és sokkal jobbnak mutatkoztak az eredmények azokkal szemben, akik nem sportolnak semmit.

Egyértelműen szükségesek még kutatások ebben a témában, de a fentiekből jól látszik, hogy igenis fontos a sport a koleszterintszint szempontjából is, és erre nemcsak egy klasszikus kardióedzés a megfelelő, hanem a jóga is.

Mutatunk is néhány olyan gyakorlatot, amik a szakemberek szerint nagyon jótékonyan hatnak a testre – végezd őket rendszeresen!

Hátnyújtás térd-homloktartásban

Stresszlevezető, emésztést elősegítő hatású gyakorlat, kezdő szinten érdemes 1-3 percig kitartani:

Bababpóz

A stressz levezetése mellett ez a póz egy remek relaxációs testhelyzet, segíti az elmélyülést.

Gerinccsavarás ülve

Az egyik leghatékonyabb gyakorlat az egészséges emésztésért!

Használd a falat!

Ez a póz segíti a szív véráramlását, ami fontos a szorongás és a vérnyomás csökkentésében, de számos további egészségügyi előnyei is vannak.

Runnersworld

indexkép:


Hirdetés 

%d bloggers like this: