Hirdetés 

Orbán Viktor: „jobb nekünk az EU-ban”

Orbán Viktor az egyik német hírmagazin riportjában már nem harcol Brüsszel ellen. Épp ellenkezőleg. A miniszterelnök szerint a Brexit olyan hiba volt, amit a magyaroknak nem szabad elkövetniük.

Az Európai Unió szuverén nemzetekből áll – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban, amely a Stern című német hírmagazin csütörtöki számában jelent meg.

Magyarországon úgy mondjuk, hogy csak akkor lehetsz jó európai, ha jó magyar vagy

– válaszolta a kormányfő arra a kérdésre, mit jelent számára jó európainak lenni.

Kifejtette, hogy a magyar felfogás szerint Európa szuverén nemzetekből áll össze, egyes tagországok viszont az európai intézmények megerősítésre törekednek és egyre több hatáskört adnának át Brüsszelnek. A magyarok ezt a “centralizmust” a történelmi tapasztalataikból adódóan aggodalommal szemlélik – mondta. A magyar történelem vezérfonala a birodalmak elleni küzdelem, és “nem akarjuk már megint feladni a Közép- és Kelet-Európa számára 31 éve kivívott szuverenitásunkat és a jogállamiságot” – tette hozzá.


Arra a kérdésre, hogy Magyarország miért nem lép ki az EU-ból a brit példát követve, elmondta, hogy “jobb nekünk az unióban”, a Brexit pedig “nagy hiba volt, meg kellett volna akadályozni”.

Kifejtette, hogy elsősorban a kulturálisan különböző, szuverén nemzetek évszázados európai hagyományának megőrzését várja az EU-tól.

“Olyan kulturális kontextust akarunk, amelyben jól érezzük magunkat” – mondta.

Magyarország a korszerű tudás és technológia megszerzésének lehetőségét is várja az EU-tól, valamint geopolitikai stabilitást és biztonságot. “Fontos nekünk, hogy egy szövetséghez tartozzunk, amely biztonságot nyújt” – mondta a miniszterelnök.

szeretlekmagyarorszag.hu

indexkép: MTI


Hirdetés 

%d bloggers like this: