Hirdetés 

A zöld tea kedvező élettani hatásairól megannyi tanulmány adott már hírt. Most azonban kiderült, hogy a közkedvelt nedűben olyan antioxidáns található, melynek segítségével sikeresen vehetjük fel a küzdelmet korunk talán legrettegettebb betegségével.

EGY VALÓDI CSODASZER

Olyan antioxidáns található a zöld teában, mely segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát – világított rá Rensselaer Politechnikai Intézet új kutatása. Az IFLScience cikke szerint a folyamat legfontosabb tényezője a p53 fehérje, ami a rákos megbetegedések során rengeteg esetben funkcióját veszti. A szakértők a Nature Communications nevű folyóiratban tették közzé a kutatással kapcsolatos tanulmányukat, s kifejtették: az epigallocatechin-gallát nevű antioxidáns képes megsokszorozni a p53 mennyiségét az emberi szervezetben, ezáltal csökkentve a rák kialakulásának esélyét.


HIHETETLENÜL RUGALMAS

Az epigallocatechin-gallát (EGCG) a zöld tea egyébként egyik legjelentősebb antioxidánsa, és a tudósok szerint nagyon is elképzelhető, hogy a most felfedezett összefüggés segíthet olyan gyógykészítmények kifejlesztésében, melyek ilyen és ehhez hasonló összetevőket tartalmaznak, így segítve az orvostudományt a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben. A p53 további jellegzetessége, hogy alakja felettébb rugalmas, ezért hát több funkciót is képes ellátni egy sejten belül. Megkönnyítheti például a roncsolódott DNS helyreállítását, és hozzájárul az apoptózishoz, vagyis a programozott sejthalálhoz abban az esetben, ha a DNS-t már lehetetlen megjavítani. Sőt, a sejtek növekedését-osztódását is képes meggátolni, ha valami kedvezőtlenül alakul.

TÚL KEVÉS VAN BELŐLE

Alapesetben a p53 csekély mértékben van jelen az emberi szervezetben, illetőleg a sejtekben, ez a mennyiség azonban tökéletesen elegendő az átlagos működéshez. Ha viszont megjelennek a rákos sejtek, akkor ennek a mennyiségnek a sokszorosára lenne szükség, mivel a fehérje csak így tud rákellenes aktivitást kifejteni. Az EGCG szerencsére segíthet megelőzni a p53 lebomlását. A kutatási eredményekből mindezeken túl az is kiviláglik, hogyan lehetne a p53 N-terminálisát felhasználni a lehetséges rákterápiás módszerekhez.

Femcafe

indexkép: Shutterstock


Hirdetés