Hirdetés 

Az idei hideg szezon azért is különösen nehéz, mert nemcsak az influenza, de a koronavírus is teljes erőbedobással támad. Ha nem adattad még be magadnak az influenzaoltást, akkor tedd meg, ha még van rá lehetőséged, ha viszont nem szeretnéd, akkor az alábbi egyszerű tippekkel minimálisra csökkentheted az esélyét annak, hogy valamelyik betegséget elkapd az idei influenzaszezonban.

1. MARADJ OTTHON, AMIKOR CSAK LEHET!

Nem véletlen, hogy a világ nagy részén jelenleg karantén van, vagy afelé halad a társadalom: a legegyszerűbb módja annak, hogy a betegségeket elkerüld, az az, hogy alig mozdulsz ki a lakásból. Ez persze hosszú távon nem megoldható, de érdemes lehet minimálisra csökkenteni világjárvány idején a társasági programok számát. A fertőzés egyszerűen csak azon múlik, hány emberrel érintkezel. Minden más fertőzési lehetőség (pl. élelmiszerektől, postai küldeményektől származó vírusfertőzés) esélye minimális. Ne vedd kényszernek, inkább gondolj arra, hogy ebben a nyálkás, sötét időben úgyis szívesebben kuckózik be az ember!

2. FIGYELJ ARRA, HA KEZDESZ LEROBBANNI!

Az ember általában akkor kapja el a vírusokat, ha egyébként is kicsit legyengül az immunrendszere. Figyelj oda magadra, és ha fáradtabb, levertebb vagy, mint szoktál, vagy kicsit túlhajszoltad magad, akkor inkább dolgozz otthonról pár napig, hogy biztosan ne tedd ki a vírusáradatnak a szervezetedet (és a másokét) a tömegközlekedésen vagy a munkahelyeden.

3. TANKJOLJ FEL D – VITAMINBÓL

Az biztos, hogy vitaminok szedésével nem fogod tudni kivédeni teljesen a betegségeket. De kutatások kimutatták, hogy akinek túl kevés D-vitamin van a szervezetében, az a koronavírusra például fogékonyabb, a D-vitamin pedig a már megfertőzötteknek is segít gyógyulni. Túladagolni nem kell, túl nagy jelentőséget nem kell neki tulajdonítani, de az biztos, hogy érdemes figyelni arra, hogy ne legyen belőle hiányod.

4. OLTASD BE MAGAD!

Szerencsénk van, hogy az influenzára van oltás. A koronavírusra egyelőre nincs. De szakértők egyetértenek abban, hogy most mindennél fontosabb beadatni az influenza elleni vakcinát is, hiszen egyrészt nagyon nehéz lenne a szervezetnek szélsőséges esetben megküzdeni mindkét fertőzéssel, másrészt a kórházak lassan a teljes kapacitásukon működnek – egy-egy súlyosabb influenzás esettől érdemes megkímélni őket, hogy a koronavírusos betegeket el tudják látni megfelelően.

5. NE TAPOGASD AZ ARCODAT!

Ha sikerül távol tartanod magad a betegnek tűnő emberektől, akkor is elkaphatod a fertőzést, méghozzá azzal, ha vírusos felületet érintesz meg, és utána az arcodhoz nyúlsz. Mivel a vírusok nem „szívódnak fel” bőrön keresztül, az esetek nagy részében nem lesz bajod, de ha a szemedhez, az orrodhoz vagy a szádhoz nyúlsz, már más a helyzet.

6. FERTŐTLENÍTS!

Ha bejársz dolgozni, akkor ott, ha nem, akkor otthon, de napi egyszer legalább törölgesd át fertőtlenítővel azokat a felületeket, amelyeket gyakran használsz, és amelyekhez hozzáérhettél például úgy, hogy nem mostál előtte kezet. Kérdezd ki a veled egy háztartásban élőket is.

7. SZELLŐZTESS GYAKRAN!

Ha több emberrel élsz együtt, érdemes gyakran szellőztetni, így ha valamelyikük fertőzött is, kisebb az esélyed, hogy te is elkapd a vírust. Akkor azonban, ha a szomszédokkal egymás szájában éltek (ami a lakóparkokban például elég gyakori), inkább hagyd csukva az ablakot, nehogy a fertőzött szomszéd átköhögjön.

8. VIGYÁZZ A HASZNÁLATI TÁRGYAIDRA!

Otthon érdemes lehet elrakni a fogkefét a mosdókagyló mellől, a munkahelyen a maszkodat tárold a táskában. Figyelj arra, hogy senki ne férhessen hozzá a vizespalackodhoz vagy az ebédedhez. Ne engedd, hogy bárki belekóstoljon bármelyikbe is. Ezzel minimalizálhatod az esélyét, hogy a tünetmentes fertőzöttektől elkapd a vírust – bármelyiket.

9. ALUDJ ELEGET!

A vitaminfogyasztáshoz hasonlóan a megfelelő mennyiségű alvás is nagyon sokat segíthet a megelőzésben, az immunrendszered ugyanis csak így fog a legoptimálisabban működni. Figyelj oda arra, hogy eleget aludj, és lehetőleg rendszeresen ugyanakkor feküdj, és ugyanakkor is kelj fel.

10. NE PÁNIKOLJ!

Bár az influenza miatt ritkán szoktak pánik módba kerülni az emberek, a koronavírus miatt azért elég sokan szorongunk, ami megint csak csökkentheti az immunrendszerünk hatékonyságát. A folyamatos idegeskedés stresszhelyzetet teremt, a stressz pedig nagyjából minden életfunkciódnak rosszat tesz. Tegyél meg mindent, amit tudsz, hogy elkerüld a fertőzést, de ne idegeskedd túl, különben pontosan az ellenkezőjét éred el, mint amit szeretnél.

Bien.hu

indexkép: Shutterstock


Hirdetés