Hirdetés 

„Amennyiben a következő két hónapban elérjük, hogy több mint hárommillió honfitársunk be legyen oltva, valamint betartjuk a bevezetett szigorító intézkedéseket, a járvány mérséklődhet, május közepétől pedig lazítás kezdődhet” – írja Merkely Béla.

Budapesten a fertőzöttek 80-90 százalékában már a brit variánst találják meg, és egyre gyorsabban terjed a vírus – idézi a Telex Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának Facebook-bejegyzését. A posztban Merkely azt írta, hogy ugyan látszik, hogy a brit B.1.1.7-es mutáció gyorsabban terjed, mint a korábbi hullámok mögött álló eredeti, vad variáns, de úgy tűnik, nem okoz súlyosabb megbetegedést, és az itthon elérhető vakcinák mind hatékonynak bizonyultak ellene.


Budapest, 2021. február 18.
Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát beoltják az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával a Semmelweis Egyetem oltópontján Budapesten 2021. február 18-án.
(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„Amennyiben a következő két hónapban elérjük, hogy több mint hárommillió honfitársunk be legyen oltva, valamint betartjuk a bevezetett szigorító intézkedéseket, a járvány mérséklődhet, május közepétől pedig lazítás kezdődhet. Biztos vagyok benne, szabad nyarunk lesz, csak kicsit meg kell még érte dolgoznunk, közösen” – írta.

Merkely az Origónak adott interjújában azt mondta, gyorsan emelkedik a súlyos lefolyású esetek száma, mára már többen vannak lélegeztetőgépen, mint ahányan novemberben voltak.

3-4 hét múlva már kedvezőbb adatokat vár, de szerinte az igazi cél az, hogy minél több ember megkapja az első adag vakcinát. Továbbra is fontosnak tartja a védekezési szabályok betartását (maszk, kézmosás, távolságtartás), főleg azért, mert a fertőzőbb brit variáns miatt egy hiba is fertőzéshez vezethet.

nlc.hu

indexkép: SOTE


Hirdetés