Hirdetés 

Nálunk folytatódik az oltás az AstraZeneca vakcinával, újabb szállítmány is érkezik a héten. Müller Cecília megszólalt azután, hogy több ország felfüggesztette az oltást a vakcinával: várják a szakmai szervezetek állásfoglalását a trombózisos és tüdőembóliás esetekkel kapcsolatban.

Ahogy beszámoltunk róla, eddig Németország, Olaszország, Franciaország, Dánia, Írország, Románia, Ausztria, Norvégia és Izland és Spanyolország is közölte, hogy szüneteltetik a brit-svéd gyógyszergyár vakcinájával való oltás.

Müller Cecília megszólalt arról, hogy az operatív törzsnek mi a véleménye az oltóanyag körül kialakult helyzetről, rengeteg kérdés érkezett feléjük ezzel kapcsolatban.


Müller Cecíila szerint nincs több embolikus megbetegedés a járványidőszak közben, mint azelőtt(Fotó: MTI)

A WHO és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) adatai szerint eddig 17 millió embert oltottak be a vakcinával, közülük 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás eset – ismertette a tisztifőorvos. Elmondta, hogy nem haladják meg az oltás utáni trombózisos és tüdőembóliás esetek az oltás nélküli időszak esetszámait, ugyanakkor a koronavírus miatti elhalálozás kockázata sokkal nagyobb.

Oltás Astra Zeneca oltóanyaggal (Fotó: Index)

Mint mondta, több szakmai grémium fog még állást foglalni az ügyben, de az operatív törzs egyelőre a két szervezet fenti közléseit veszi alapul, és továbbra is olt az AstraZeneca vakcinájával. A vérrögképződés és embólia kockázatát eddig nem tudták ok-okozati összefüggésbe hozni az AstraZeneca védőoltás beadásával, Müller azt is hozzátette, hogy maga a koronavírus betegség is vérrög képződéssel jár.

Indirekt/Blikk

indexkép: Világgazdaság


Hirdetés