Hirdetés 

Hogyan nézhet majd ki a gyakorlatban a boltokra vonatkozó 10 négyzetméteres szabály?

A hipermarketek nem aggódnak, a kisebb boltokban már okozhat megnövekedett várakozási időt az új szabály.

Orbán Viktor pénteken arról beszélt: 7 óra helyett 9-ig lehetnek majd nyitva a boltok, valamint át kell állniuk a négyzetméter alapú nyitvatartásra, 10 négyzetméterenként egy ember tartózkodhat az üzletekben.


MIT JELENT EZ A GYAKORLATBAN? KIALAKUHAT- E NAGYOB SOR AZ ÜZLETEK ELŐTT?

Lapunk megkeresésére a Tesco azt közölte: a jellemzően nagy alapterületű hipermarketjeiben a négyzetméteralapú szabályozás bevezetése esetén sem kell nagyobb fennakadásokra számítani.

A Tesco már decemberben mérte és szükség esetén korlátozta az egyidőben az áruházaiban tartózkodó vásárlók számát. 12 áruházban automata szenzoros vásárlószám mérőt helyeztek ki, a többi áruházban pedig a cég alkalmazottai végezték a vásárlók számolását.

“A karácsonyi előtti napokban alig kicsivel több mint egy tucat áruházban fordult elő, hogy időszakosan és nagyon rövid időszakokra „megtelt” az eladótér, a vásárlói visszajelzések ugyanakkor ezekben az esetekben is pozitívak voltak” – közölték.

Hasonlóan válaszolt az Auchan is a Telexnek . “Az Auchan áruházak nagy alapterülete biztosítja az egy időben vásárlók megfelelő eloszlását és a szükséges távolságtartást, ezáltal pedig a biztonságosabb vásárlást” – írták a lapnak.

Blokkk.com adatai alapján megnéztük azt is, hogy hány vásárló lehetne bent egyszerre egyes boltokban.

A budaörsi 19 200 nm-es Auchanban például 1920 vásárló lehetne bent egyszerre. A budapesti Csalogány utcai Lidlben, amely 1966 nm-es, az új szabály értelmében 196-197 ember vásárolhatna egyidőben. Egy 450 nm-es győri kínai üzletben 45 lenne a maximális vásárlószám. A budapesti Nagytétényi úton lévő, 31 nm-es Mini ABC Boltocskában pedig csak 3-an lehetnének bent egyszerre.

A vásárlószám függ majd a szabály részleteitől is. Például attól, hogy a bolt alapterületénél az eladótér számít-e, hiszen bár a raktár is beletartozik az alapterületbe, de oda a vásárló nem megy be. Az is kérdés lesz, hogy például a hat éven aluli gyerekeket is beleszámítják-e a bent tartozkódók közé.

szeretlekmagyarorszag.hu

indexkép: HVG


Hirdetés 

%d bloggers like this: