Hirdetés 

Eddig lehetsz védett a koronavírustól, ha már átestél rajta

Lassan egy éve küzdünk a koronavírussal, de még mindig rengeteg mindent nem tudunk róla – többek között azt sem, hogy meddig tart az immunitás azután, hogy valaki átesett rajta. Több tanulmány boncolgatta már a témát, több-kevesebb sikerrel, de egyvalamiben mindegyik kiegyezett: hiába a fertőzés, egy életre nem lesz immunis senki a betegségre.

Idén januárban egy eddig teljesen ismeretlen, korábbi komoly és halálos járványokkal rokon betegség ütötte fel a fejét a világon. Az új típusú koronavírust, vagyis becses teljes nevén a SARS-CoV-2-t lassan 12 hónapja tanulmányozza a tudományos világ, de még mindig nem sikerült teljesen kiismerni.


Azt már elég nagy biztonsággal tudjuk, hogy hogyan fertőzi meg az embereket, hogyan sokszorozódik a szervezeten belül a vírus, kik a veszélyeztetettek és hogyan tudunk a leghatékonyabban védekezni. Sőt, az is egyre biztosabb, hogy mik a leggyakoribb tünetek, bár ez a hónapok alatt némileg változott, és valószínűleg változni is fog. Amiről azonban egyáltalán nincs információnk még, az a betegség hosszú távú hatása. Ebbe beletartozik az is, hogy mennyi ideig védett a szervezet a betegség ellen, ha már egyszer elkapta a vírust.  Több kutatás boncolgatta már a témát, de egyértelmű eredményt egyik sem tudott adni. Az biztosnak látszik, hogy örökké tartó immunitás nincs. Nem olyan a fertőzés, mint a bárányhimlő például, amit általában egyszer kapunk meg, és ha átestünk rajta, utána nem kell többet foglalkozni a védekezéssel. Ezért is fontos, hogy minél előbb hatékony és biztonságos vakcina készüljön, és forgalomba is kerüljön. Életre szóló immunitást ugyanis nem szerzünk a betegség után.

MITŐL FÜGG AZ IMMUNITÁS?

Az immunitás minden betegség, így a COVID-19 esetében is attól függ, hogy a szervezet meddig termel antitesteket a betegség után. A legtöbb kutatás a koronavírus esetében jelenleg arra mutat, hogy az antitestek száma meglepően hamar csökkenni kezd a fertőzés után.

Az Imperial College London kutatói szerint például a pozitív ellenanyagtesztet produkáló emberek száma 26 százalékkal csökkent június és szeptember között Nagy-Britanniában. Ez azt jelenti, hogy négy hónap alatt szignifikánsan csökkent a védettség is. A szakemberek szerint az immunitás a jelek szerint gyengül és fennáll a kockázata a vírussal való ismételt megfertőződésnek.

Egy kínai tanulmány még ennél is rövidebb időintervallumot talált. A szakértők által megvizsgáltak 90 százalékának drámaian lecsökkent a SARS-COV-2-specifikus immunglobulin (IgG) szintje a szervezetben a fertőzés után 2-3 hónappal.

A tünetmentes betegek 40 százalékának már 8 héttel később sem volt számottevő mennyiségű IgG a szervezetében.


Hirdetés 

MI A HELYZET AZ ÚJRAFERTŐZŐDÉSSEL?

Érdekes viszont, hogy újrafertőződésről keveset hallunk. Az a néhány eset, melyet leírt a tudomány, talán azon ritka kivételeket képviseli, ahol tünetek jelentkeznek a második alkalommal, így észrevehető. Az immunitásról alkotott kép egyre tisztább. Valószínűsíthető – bár nem tudjuk biztosan –, hogy az újrafertőződés, amennyiben a sejtes immunitásban valóban ennyire bízhatunk jóval enyhébb, akár tünetmentes is lehet. Tehát ha valaki második körben lesz újra koronavírusos, már valószínűleg sokkal enyhébb tünetekkel átvészelheti. Az is lehet, hogy észre sem veszi a fertőzést.

Nagyon sok még a kérdőjel a témában azonban, de számítani lehet rá, hogy a következő hónapokban erről is sokkal többet tudunk majd meg. Minél tovább tudják ugyanis a betegeket és a gyógyultakat tanulmányozni a kutatók, annál pontosabb információkat kapunk majd.

Bien.hu

indexkép: Getty Images


Hirdetés 

%d bloggers like this: