Hirdetés 

Pénteken új napra ébredhet Magyarország?

A hosszú hétvége alatt úgy felpörgette a kormány a koronavírus elleni védőoltások beadását, hogy korábbi számításainknál jóval hamarabb – Orbán Viktor jelzésével egybecsengően – léphet életbe az újraindítás/fokozatos enyhítés első lépcsőfoka. 

Kereken egy héttel ezelőtt próbáltuk megbecsülni, mikor érheti el Magyarország a 2,5 millió beoltottat. Pesszimista forgatókönyvünk szerint – ha a megelőző hét nap átlagát vetítettük ki – április 11-én lett volna az a nap, amikor a 2,5 milliomodik magyar is megkapja az oltását. Ha az elmúlt egy hét legmagasabb napi oltásszámával kalkuláltunk, április 7-ét kaptuk meg.

Míg előbbi időpont a jelenleg április 8-ig hatályos korlátozások fényében okozott volna némi kellemetlenséget, utóbbi, április 7-i dátum tökéletes időzítésként értékelhető.


Oltás Magyarországon (fotó: MTI) Oltás  (fotó: MTI)

Akkori előrejelzésünk óta eltelt egy hét, ráadásul a húsvéti hosszú hétvégén a korábbinál jóval több oltást adnak be naponta, így ez jó apropó arra, hogy újabb becslést készítsünk. A metódus hasonló az előzőhöz, a különbség annyi, hogy az elmúlt 7 nap átlaga mellett az elmúlt 3 nap átlagával is számoltunk.

ÖSSZEJÖHET A HÚSVÉT UTÁNI IDŐSZAK, MINT CÉLDÁTUM

Az elmúlt egy hétben átlagosan napi 63 213 oltást adtak be a különböző oltópontokon, az elmúlt három nap átlaga ennél kicsit magasabb érték: 68 719. Ebből kiindulva a két forgatókönyvünk között sincs különbség.

Olyannyira nincs differencia, hogy mindkét esetben április 8-án várható a 2,5 milliomodik oltás beadása Magyarországon. Mivel korábban a kormány április 8-ig hosszabbította meg a korlátozásokat, április 9-én, pénteken új világra ébredhet Magyarország.

A kormány ugyanis már rendeletben rögzítette azt is, hogy a 2,5 millió oltás elérését követő naptól új intézkedések lépnek hatályba. Ezek pedig jelentősen megváltoztatják az eddig megszokott mindennapokat, más szabályok szerint élünk majd. Ennek értelmében:

  • a kijárási tilalom este 8 óra helyett este 10-kor kezdődik meg és változatlanul hajnal 5 óráig tart.
  • Az üzletek hajnali 5-től este fél 10-ig lehetnek nyitva,
  • minden bolt kinyithat, de tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat bent.
  • A szolgáltatásoknál visszatérnek a március 8-a előtti szabályok.

KÖVETKEZŐ LÉPCSŐFOK 3,5 MILLIÓ BEOLTOTTNÁL?

Nagypénteki reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök a lehetséges nyitás következő szakaszát illetően is árult el új információt. Az elhangzottak szerint a 3-3,5 millió beoltott lehet a következő mérföldkő. A kormányfő szerint ha ezt elérjük, akkor

“adhatunk könnyítést azoknak, akiknek van védettségi kártyája. Amikor ott leszünk, akkor lehet majd konkrétumokról dönteni, de ilyen átoltottság mellett már ki lehet nyitni számukra a szállodákat, a kulturális életet”.

Erre pedig már egyáltalán nem kell sokat várni, ha az elmúlt egy hétben tapasztaltaknak megfelelően haladnak tovább az oltások. Az elmúlt egy hét napi átlagával számolva április 23-án, az elmúlt három nap átlagával április 22-én lépjük át a 3,5 milliós számot. (A 3 millió beoltottat várhatóan egy héttel korábban, április 15-16-án érhetjük el.)

MFOR.HU

indexkép: Getty Images


Hirdetés 

%d bloggers like this: