Hirdetés 

A 10 legviccesebb magyar településnév

A város, ahol lakom, egyáltalán nem visel különleges, vagy éppen vicces nevet. Azonban a környéken már más a helyzet, itt van például a szomszédban Csesznek… 🙂

SZALONNA

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található a kicsivel több, mint 1000 főt számláló Szalonna. Az elnevezést illetően az a hír járja, hogy a szláv slana (sós) szóból származik, ugyanis a közelben egy enyhén sós vizű forrás található. Legalább annyi közös van, hogy a szalonna is sós…

CSESZNEK

Csesznek sem egy nagy település, de sokat elárul a nevéről az, hogy a dokumentumszerkesztőm kiírta, ne használjak durva, obszcén, sértő szavakat az írás során. A településnév a Cezneyc, majd Csesztnök formákat kapta, majd még az 1700-as évek végén is Cseszneg néven jegyezték. Csak 1864-ben kapta meg a község hivatalosan a Csesznek nevet.

PORNÓAPÁTI

Azt hiszem, nem lehet olyan vicces településnév-felsorolás, amiben Pornóapátinak nem jut méltó hely. A Vas megyében található falu 400 lakost számlál, és először az 1200-as években említik Porno néven az oklevelekben.

KURD

A feljegyzések alapján Kurd már az ősidők óta lakott település volt, és nevének eredete is inkább csak a mi fülünkkel vicces. A Wikipedia szerint a honfoglalást követően katonai kísérőnépek telepedtek le a vidéken, valószínűleg ők alapították a falut és el is nevezték azt Kurdnak.

HOMORÚD

Meglehetősen áthallásos Homorúd község neve, és nem is igazán találtam semmi izgalmas forrást az elnevezéséről. Mindenesetre érdekes, hogy a falu hivatalosan az 1950-es évektől kezdve létezik, előtte egy szétszórt tanyavilág volt, aminek az első községe lett Homorúd. De, hogy miért ezt a nevet kapta, arról csak találgatni tudunk.

FÁJ

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találjuk a Fáj elnevezésű, alig 400 lakost számláló községet is – ez a név meglehetősen viccesnek hat, szinte hallom, ahogy kimondjuk. Az eredete ugyanakkor nem annyira mókás, a Fáy család birtoka volt és szintén az 1200-as években említik először, akkor még Fay-ként.

MAKKOSHOTYKA

Úgy tűnik, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében valami történt egykoron, mert a szintén meglehetősen vidám elnevezésű Makkoshotyka is itt található. A területet egy Hugka nevű vitéznek ajándékozták, innen eredt a Hotyka név. De hogy a makkosra mi utal? Valószínűleg nem annyira pikáns a történet, ugyanis a címerben is két tölgyfaágat láthatunk.

APÁCATORNA

Apácatorna nagyon kedves nevű falunak tűnik, de az első benyomás ellenére nem arra kell gondolnunk, hogy a területen apácák tornáztak éjt nappallá téve. A település Torna nevű patak völgyében fekszik és eredetileg Torna volt a neve magának a településnek is. Sajnos a török hódoltság idején elpusztult, és csak az újbóli benépesülése után, az 1900-as évek elejétől hívják Apácatornának – köszönhetően a közeli apácakolostornak.

HERÉD

Heves megyében található Heréd, ez a nem egészen 2000 fő lakost számláló kis település. Története régre nyúlik vissza, állítólag már az 1200-as években is említik a nevét, ami meglehetősen sok ember arcára mosolyt csal. Önmagában is viccesnek hat, de képzeld el azt a párbeszédet, amikor egy helyi lakostól megkérdezik, hogy „Hol laksz”? „Heréden…”

ONDÓD

Ha már témánál vagyunk, létezik egy Debrecenbe olvadt település, amit Ondódnak hívnak. Úgy tudni, hogy Ond vezér birtoka volt, de erre nincs közvetlen bizonyíték. Egy időben már tettek javaslatot arra, hogy megváltoztassák a nevét, de ezt elutasították, így a mai napig ezen a meglehetősen kétértelmű néven ismerhetjük.

Bien.hu

indexkép: Blikk


Hirdetés 

%d bloggers like this: