Hirdetés 

A csomagküldős után újabb csalásokra figyelmeztet a rendőrség

Szolgáltató cégek nevében elkövetett csalásokra figyelmeztet a rendőrség.

Az utóbbi hetekben ismét megemelkedett a közműszolgáltatók nevében kiküldött adathalász e-mailek száma – hívja fel a figyelmet a Police.hu.

AZ ADATHALÁSZOK E-MAILEK, ILLETVE WEBOLDALAK, VALAMINT NYEREMÉNYJÁTÉKOK FORMÁJÁBAN PRÓBÁLNAK SZEMÉLYES VAGY BANKKÁRTYAADATOKHOZ JUTNI, MELYEKET KÉSŐBB BŰNCSELEKMÉNYEK ELKÖVETÉSÉHEZ HASZNÁLNAK FEL.

Példa egy, az eredeti szolgáltatóéhoz hasonló webfelületre:


Amennyiben valaki ilyen e-mailt kap, vagy felmerül valakiben a gyanú, hogy adathalász üzenettel lehet dolga, mindig elővigyázatosan járjon el – hívja fel a figyelmet a rendőrségi felhívás.

A KÖZIGAZGATÁSI SZERVEK, KÖZMŰ- VAGY MÁS SZOLGÁLTATÓK JELLEMZŐEN NEM ELEKTRONIKUS ÜZENETBEN KERESIK MEG A LAKOSSÁGOT ESETLEGES DÍJHÁTRALÉKOK MEGFIZETÉSÉVEL, TÁMOGATÁSOK FOLYÓSÍTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN, AZ MINDEN ESETBEN KIZÁRÓLAG HIVATALOS CSATORNÁN – POSTAI LEVELEZÉSI CÍMEN VAGY ÜGYFÉLKAPUN – KERESZTÜL TÖRTÉNIK.

Különös figyelemmel járjanak el minden olyan esetben, amikor az elektronikus levél küldője nem a szolgáltató hivatalos csatornáiról adja fel az üzenetet, vagy abban bármilyen személyes vagy bankkártyaadat megadását kéri.

A magyar szolgáltatók többségének “weboldalai” .<hu> végződésű tartományban találhatók, amennyiben a hivatkozott oldal nem ilyen végződéssel nyílik meg, ne adja meg személyes vagy bankkártyaadatait.

SOHA NE ADJUK MEG BANKKÁRTYAADATAINKAT OLYAN WEBOLDALON, AMELYNEK LÉTEZÉSÉRŐL CSUPÁN EGY FIGYELEMFELHÍVÓ ÜZENET ALAPJÁN ÉRTESÜLTÜNK!– figyelmeztet a rendőrség.

Az ismeretlen webhelyeken regisztráláskor mindig ügyelni kell arra, hogy olyan jelszót válasszunk, amelyet más szolgáltatásokban nem használunk, hiszen az elkövetők célja sok esetben csupán a felhasználó hitelesítő adatainak megszerzése.

Origo

indexkép: AFP


Hirdetés 


Hirdetés 

%d bloggers like this: