Hirdetés 

A mai nappal elindul a nyitás Magyarországon, a járványadatok és a heti oltási menetrend mellett erről is szó esett az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, hogy a mai rekord halálozási adatok mögött részben a húsvéti adattorlódás áll. 


A mai rekordhalálozás (311 fő) mögött adattorlódás húzódik meg, mert a húsvéti ünnepek alatt nem tudták pontosan jelenteni, a mai adat részben az ünnepekről feltorlódott adatokat tartalmazza – mondta el Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos asszony reméli, hogy hamarosan platózni fog a járvány, hasonló adatokról számolunk be naponta, de még mindig magas szinten. Fokozott óvatosságot kér mindenkitől a továbbiakra is. Tartsuk a távolságot, ne vigyük a gyerekeket bevásárolni, ne egy családi program legyen, részesítsük előnyben a kártyás fizetést.

MA, VAGY HOLNAP KIDERÜLHET, MI LESZ AZ ASTRAZENECA-OLTÁSOK SORSA

A ma érkező Pfizer-vakcina egyből az oltópontokra kerül, ebből folytatódik a pedagógusok oltása. Az AstraZeneca vakcináját övező bizonytalanságokkal kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség ma, vagy legkésőbb a holnapi napon nyilatkozik az AstraZenecáról, ezt a magyar hatóságok is figyelembe veszik és ezt követően döntenek a vakcina további alkalmazásáról.

3-4 % AZ ARÁNYA AZOKNAK, AKIK KRÓNIKUS ELŐZMÉNY NÉLKÜL SÚLYOSAN MEGBETEGEDNEK

Müller Cecília szerint a járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek. Bizonyos mértékben, egyfajta stagnálást lehet látni, de a kórházi kezelésre szorulók száma még nagyon magas. Ez jellemzően a brit mutánsnak köszönhető, ezek az arányok jellemzően egész Európában, mert egy sokkal fertőzőképesebb variánsról beszélünk és a betegség is erőteljesebben zajlik.

3-4 százalék azok aránya, akik krónikus betegség nélkül súlyosan betegszenek meg. A cukorbetegség, a kóros elhízás és valamennyi egyéb betegség jellemző a súlyos betegek nagy részére, de mindig találkozunk olyanokkal, akiknek az immunrendszere úgy reagál, hogy gyorsan súlyos állapotba kerülnek, akár órákkal azután lélegeztetőgépre szorulnak azután, hogy jelentkeztek az első tünetek – mondta el Müller Cecília.

portfolio.hu

indexkép: MTI

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading