Hirdetés 

3 millió oltottnál, napokon belül újabb nyitási intézkedésekről döntenek

Gulyás Gergely szerint az oltási programmal összefüggésben, várhatóan a jövő héten tudnak újabb döntéseket hozni ebben. Emiatt is a vakcinaregisztrációra és az oltakozásra kért mindenkit a miniszter.

Pillanatnyilag 4 millió alatt van valamivel az oltásra regisztráltak száma, remélik, hogy ez tovább nő, és így még ebben a hónapban nem is 3, hanem akár 4 millió embert, tehát minden regisztráltat be tud oltani Magyarország. Mindez a kormány vakcinabeszerzéseinek köszönhető Gulyás szerint.

A fertőzöttségi adatok alapján Gulyás szerint valószínűleg túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán, a miniszter szerint április végén ki lehet majd ülni a teraszokra, a konditermeknek még várniuk kell a nyitásra.

A sportrendezvényekre Magyarországon majd csak védettségi igazolvánnyal lehet kimenni, ez a júniusi futball-Eb mérkőzéseire is igaz. Gulyás szerint akkorra már akár 8 millió ember is be lehet majd oltva.


267 EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ FERTŐZÖTT JELENLEG

Azt ugyanakkor Gulyás nem tudta megmondani, közülük hányan vannak beoltva. Gulyás szerint ez az arány is azt erősíti, hogy. védőoltás, amely az egészségügyben dolgozók esetében számára már decemberben és januárban is rendelkezésre állt, milyen jelentős mértékben csökkenti a megbetegedések arányát.

Gulyás Gergely nem kívánt pontos dátumot meghatározni a különböző védelmi intézkedések várható hatálya esetében, de azt nem tartotta kizártnak, hogy néhány higiéniai és védekezési szabályt hosszabb távon, még jelentős társadalmi átoltottság setén is fenn kell tartani. Abban ugyanakkor Gulyás biztos, hogy 2021-ben véget érnek majd a korlátozások, legalábbis döntő mértékben.

Gulyás Gergely szerint az Európai Gyógyszerügynökség, valamint a gyártó szerinti előírások szerint adják be a vakcinákat, ezért marad a 12 hét.

„Még egyszer szeretnék mindenkit megnyugtatni, nem kell senkinek sem félni egyetlen Magyarországon beadható vakcinától sem”

– jelentette ki Gulyás. A miniszter megismételte, hogy inkább tartja üzleti érdekellentétnek az AstraZeneca körül kialakult aggályokat, mint megalapozott tudományos álláspontnak. A hatóságok bevizsgálták és az Egyesült Királyságban már több mint 18 millió ember meg is kapta a vakcinát, az oltás kockázata jelentősen, szinte összemérhetetlenül kisebb, mint a megbetegedésé.

Telex

indexkép: MTI


Hirdetés 

%d bloggers like this: