Hirdetés 

Zacher: Felelőtlen volt az az ígéret Orbán Viktortól, hogy mindenkit meg fogunk gyógyítani

A toxikológus elmondása szerint sok betegnek az az utolsó mondata, hogy „ugye meggyógyulok?”. Az orvosok viszont nem ígérhetnek semmit.

Nem szokása felelőtlen ígéreteket tenni azoknak a betegeknek, akiket lélegeztetőgépre rak – mondja Zacher Gábor toxikológus a Szabad Európa Szelfi című podcastjában. Arról is beszél, hogy

sok embernek az az utolsó mondata, hogy: de ugye meggyógyulok? De nem áltatja őket, elmondja, hogy ők mindent meg fognak tenni, hogy túléljék a koronavírust.

Az orvos szerint felelőtlenség lenne azt ígérni, hogy mindenkit meggyógyítanak, ahogy ezt Orbán Viktor tette.

 “Nem szabad ígérni. Ez nem az a felelőtlen ígéret, ami mondjuk Orbán Viktor szájából is elhangzott, hogy mindenki nyugodjon meg, aki megbetegedik, meg fogjuk gyógyítani. Az számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba”

– mondja Zacher.


(Fotó: Blikk)

Már nem számolja, hogy naponta hány beteget kell lélegeztetőgépre tennie. De mielőtt ezt megtenné, elmondja a betegnek, hogy milyenek a labor- és CT-eredményei. Ilyenkor a páciensek is érzik, hogy gond van már, mert a maszk már nem elégséges számukra a stabil légzéshez. Amikor pedig azt kérdezik tőle, hogy meggyógyulnak-e, ő csak annyit tud ígérni, hogy mindent elkövetnek ennek érdekében.

“Úgy szoktam csinálni, amikor adjuk az altatószert, hogy mondom a betegnek, hogy kezdjen el számolni. Egy, kettő, három, és akkor látjuk azt, hogy a tudatállapota mikor szűkül be az altatószertől, fájdalomcsilapítótól, aztán megkapja az izomlazítót”. Ezt követően jön az intubálás.

Legjobban az ekkor elhangzó utolsó mondatok maradnak meg benne, főleg azért, mert “van, akinek ez tényleg az utolsó mondata”. De van olyan beteg is, akit sikerül megmenteni, és velük tudják azt közölni, hogy “jó reggelt, eltelt két hét”.
indexkép: Erdély Bálint Előd


Hirdetés 

%d bloggers like this: