Hirdetés 

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja – közölte a Nemzeti Színház.

Péntek hajnalban, hosszú betegeskedés után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Törőcsik Marit a Nemzeti Színház saját halottjának tekint – olvasható a lesújtó hír a Nemzeti Színház oldalán.

Pályafutása alatt számtalan emlékezetes filmes és színházi szerepet játszott, alakításait több tucat díjjal ismerték el világszerte, a cannes-i és a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválon is elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. Törőcsik Mari vitathatatlanul, Magyarország egyik kedvenc színésznője volt.

A nemzet színészének egészsége az elmúlt években nagyon megromlott. 2016 októberében két hetet töltött kórházban, akkor is a tüdejével voltak gondok. 2017 januárjában megint rosszul lett, akkor a szombathelyi Markusovszky Kórházba szállították, légzését sokáig gépekkel kellett segíteni. 2018 januárjában egyéves kezelés után engedték haza, de nem Budapestre, hanem egy állandó ápoló kíséretében velemi otthonába költözött, hogy megerősödjön. A világjárvány kitörése óta szerettei leginkább telefonon tartották vele a kapcsolatot.

Idén ősszel pedig tüdőgyulladást is kapott, már másfél hónapja kezeltek kórházban a betegséggel. Két héttel ezelőtt még üzent a rajongóknak, hogy jobban érzi magát.

Blikk

indexkép: MTI

/p>