Hirdetés 

Veszélyes lehet a zuhany alatt pisilni?

Sokan csinálják, mégis alig van, aki be is vallja – a zuhany alatti pisilés máig tabutémának számít. És bár a szükség nagy úr, valószínűleg mindenkiben felmerült már a kérdés, hogy vajon ártalmas lehet-e ez a furcsa szokás? Most szakértő ad választ erre.

Nem szívesen beszélünk róla, sokunkkal azonban valószínűleg megesett már, hogy zuhanyzás közben tört rá a pisilhetnék. Ilyenkor adódik a kérdés: tartogassuk, amíg végzünk a tisztálkodással, szakítsuk félbe a fürdéstés vizesen sétáljunk el a vécéig vagy könnyítsünk magunkon a zuhanyzóban? Talán nem is gondolnánk, mennyien választják ez utóbbit megoldásként, egy brit felmérés szerint például a válaszadók 76 százaléka pisilt már zuhanyzás közben. De vajon mennyire higiénikus ez, és előfordulhat-e, hogy ártunk vele magunknak?
A Health magazinerre kereste a választ, ezért kifaggatták dr. Jamin Brahmbhatt urológus szakorvost.


A szakértő rövid válasza az, hogy nyugodtan pisilhetünk a zuhany alatt – feltéve, hogy otthon vagyunk, a nyilvános zuhanyzókban inkább még a fürdés előtt menjünk el a mosdóba. Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk arról, miért ártalmatlan a zuhany alatt könnyíteni magunkon, érdemes megvizsgálni, miből is áll pontosan a vizelet. “Attól függően, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk, a vizelet kb. 90 százaléka nem más, mint víz, a többi pedig különféle só és szerves vegyület (ionok, anyagcseretermékek), amelyet a vesék szűrnek ki a szervezetből. Élő kórokozó jellemzően nem található benne, hacsak nem küzdünk épp valamilyen húgyúti fertőzéssel” – mondja az urológus szakértő, majd hozzáteszi, a vizelet pontos összetételére az étkezésünk mellett az is hatással van, hogy milyen gyógyszereket szedünk. Ezek alapján megnyugodhatunk, a vizelet a bőrünkkel érintkezve jó eséllyel semmilyen problémát nem fog okozni, és várhatóan a zuhanytálcában sem tesz kárt. “Ha jobban belegondolunk, egy egészséges ember vizelete valószínűleg tisztább, mint az, amit például egy izzasztó edzés után lemosunk a bőrünkről” – fűzi hozzá dr. Brahmbhatt.

Házipatika


Hirdetés 

%d bloggers like this: