Hirdetés 

Hiába volt esélyesebb a Mol Fehérvár, kupagyőztes az Újpest!

A labdarúgó Magyar Kupa döntőjében az Újpest hosszabbítás után 1–0-ra legyőzte a Puskás Arénában a jóval esélyesebbnek tartott, a finálé végére kilenc főre fogyatkozó Mol Fehérvárt.

MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
Mol Fehérvár FC–Újpest FC 0–1 (0–0, 0–0, 0–1) – hosszabbítás után
Budapest, 
Puskás Aréna, 4500 néző. V: Bogár
Mol Fehérvár: 
Kovács D. – Bolla (Fiola, 63.), Rus, Muszliu, Stopira – Bamgboye (Alef, 91.), Nego, Rúben Pinto, Petrjak – Nikolics N. (Houri, 76.), Zivzivadze. Vezetőedző: Szabics Imre
Újpest: 
Pajovics – Kastrati, Kutrumbisz (Szakály P., 102.), Risztevszki – Onovo – Pauljevics (Máté Zs., 118.), N. Mitrovics, Croizet (Csongvai, 75.), Antonov – Beridze (Perosevic, 114.), Tallo (Simon K., 114.). Vezetőedző: Michael Oenning
Gólszerző: 
Kastrati (101.)
Kiállítva: 
Rus (90+1.), Alef (97.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Május harmadika.

A Mol Fehérvár és az Újpest is bízhatott abban, hogy a szóban forgó dátum szerencsét hoz neki. A piros-kékek 2015. május harmadikán fennállásuk második bajnoki címét szerezték meg, míg a lila-fehérek tizennyolc esztendővel korábban mutatták be történetük egyik nagy fordítását – éppen a Vidi ellen. Történt, hogy Korsós Attila góljával a vendégek vezettek, már-már elhitték, hogy nyernek a Megyeri úti stadionban, csakhogy a 89. percben előbb Bérczy Balázs egyenlített, majd a hosszabbításban Kovács Zoltán belőtte az Újpest győztes gólját. Igen, az a Kovács Zoltán, aki 2021. május harmadikán a székesfehérvári klub sportigazgatójaként indult el a Magyar Kupa döntőjére.

A magyar futballtörténelem 81. kupafináléja előtt a fehérváriaknál volt a lélektani előny, hiszen a bajnokságban háromból háromszor legyőzték fővárosi vetélytársukat, ráadásul nem is akárhogy: előbb 5–0-ra, majd 5–1-re, legutóbb pedig 4–0-ra. Azzal persze ők is tisztában voltak, hogy ami az NB I-ben történt, mit sem ér egy másik sorozatban, különösképp annak döntőjében. A negyedik kerületiek összeállítása is kelthetett – némi – riadalmat bennük, Michael Oenning tudniillik a legerősebbnek vélt tizenegyet küldte csatába. Hogy a német szakember egy magyarnak sem szavazott bizalmat a kezdőben, az viszont aligha kívánkozik a honi kupakrónika legszebb fejezetei közé…

Ami a Mol Fehérvár FC-t illeti, nem állítható, hogy Szabics Imre tartalékos csapatot küldött pályára, mi több, Fiola Attila vagy éppen Lyes Houri csupán a kispadon kapott helyett. A Fehérvár és az Újpest célja mi más lett volna, mint hogy a Bp. Honvéd nyomába lépjen, a Puskás Arénában ugyanis kizárólag a kispestiek nyertek eddig kupadöntőt – a tavalyi „premieren” 2–1-re győzték le a Mezőkövesdet. A 2020. június harmadikán rendezett meccsen még a borsodi gárda kötelékébe tartozó Budu Zivzivadze ezúttal már a Vidit erősítve küzdött azért, hogy ami elsőre nem sikerült neki, másodjára összejöjjön. Csatártársának, Nikolics Nemanjának is volt extra motivációja: miután két korábbi döntőben vesztes együttes tagja volt, gazdag éremkollekciójából egy MK-arany nagyon hiányzott.

A harmadik percben már büntetőt reklamáltak az újpestiek, Nikola Mitrovics beadása után Adrian Rus karját is érintette a labda, de Bogár Gergő továbbot intett – helyesen. A másik oldalon Funsho Bamgboye hozhatta volna helyzetbe Budu Zivzivadzét, ám pontatlanul passzolt, csóválta is a fejét a grúz támadó. Az erős kezdést visszaesés követte, a Fehérvár birtokolta többet a labdát, de az újpesti védőfalat nem tudta áttörni – a 20. percig, amikor Ivan Petrjak beívelését követően Nikolics Nemanja fejelt fölé. A lilák taktikája egyszerű volt az elején, a megszerzett labdát mielőbb próbálták eljuttatni az amilyen gyors, olyan technikás Giorgi Beridzéhez vagy a remek felépítésű Junior Tallóhoz. Utóbbi birkózott is becsülettel, azonban rendre győzött a túlerő.

Megkockáztatjuk, a korábbi nyolcvan finálé között akadt olyan, amelyik színvonalasabb játékot hozott, mint a nyolcvanegyedik, fél óra is eltelt a meccsből, amikor a látvány miatt okunk lehetett örülni: újpesti szögletvariáció végén Yohan Croizet került lövőhelyzetbe, a befejezésbe azonban már hiba csúszott. A másik kapu előtt Budu Zivzivadze lábában volt a gól, Funsho Bamgboye ezúttal pontosan passzolt elé, de nem sokkal a bal kapufa mellé lőtt. Izgalomban azért nem volt hiány a félidő hajrájában, kár, hogy ezt kakaskodás okozta. Bogár Gergő mindenesetre jobbnak látta, ha néhány sárga lap kiosztásával és az első játékrész lefújásával hűti le mihamarabb a kedélyeket.

A folytatásban már a focival törődtek a felek, a szünet utáni percek a Fehérvár fölényét hozták, rövid időn belül Stopira, Loic Nego és Funsho Bamgboye is célba vette a kaput, igaz, Filip Pajovicsnak egyszer sem kellett közbeavatkoznia. A kezdeti rohamokat megúszó újpestiek lövéssel is jelezték, hogy a mérkőzésből hátralévő időt nem kizárólag bekkeléssel szeretnék eltölteni, és erre erősített rá grúz légiósuk is, aki két szép csel után csúnyán mellé tekert. Élet költözött a meccsbe, amely a 66. percben vehetett volna fordulópontot, ha a játékvezető szabálytalannak látja Loic Nego szerelési kísérletét Junior Tallóval szemben. Maradjunk annyiban, ez sokkal inkább ért büntetőt, mint a harmadik percben látott eset. A tizenegyes elmaradását nehezen viselte a kelleténél hevesebben reklamáló Jovan Baosics, akinek Bogár Gergő fel is mutatta a piros lapot – az Újpest szerencséje, hogy a montenegrói védőt a kispadról állították ki. A gyepen újfent Giorgi Beridze vétette észre magát, lövését követően csak azért nem kötött ki a bal felső sarokban a labda, mert Kovács Dániel a mérkőzés addigi legnagyobb védését bemutatva szögletre mentett.

Itt is, ott is jöttek a cserék, és a 83. percben jöhetett volna az első gól is, ám Budu Zivzivadze óriási helyzetben mellé fejelt. Erre is volt válaszuk a lila-fehéreknek, Nemanja Antonov karrierje talán legfontosabb, egyben legszebb gólját rúgta volna, ha a 22 méterről, ballal, irtózatos erővel meglőtt labda nem néhány centivel a léc fölött hagyja el a játékteret. A rendes játékidőbe még Adrian Rus pirosat érő második sárga lapja fért bele – következhetett a hosszabbítás.

 

Szabics Imre Alefet állította be, hogy valamelyest pótolja a Rus kiválásával keletkezett űrt a védelemben, ám a brazil légiós elkövette azt a „bravúrt”, hogy két perc alatt két sárga lapot begyűjtve kettős emberhátrányba hozta csapatát. Több se kellett az Újpestnek, ment előre a kupadiadalt érő gólért, és a 101. percben Lirim Kastrati be is zúdította a labdát a Fehérvár kapujába. Más lapra tartozik, hogy mielőtt a koszovói védő lőtt volna, Junior Tallo lesgyanús körülmények között avatkozott játékba.

A ráadás második félidejében annyi feladata volt Michael Oenning alakulatának, hogy megőrizze előnyét a kilenc emberrel is becsülettel küzdő riválissal szemben, és miután ez sikerült neki, kezdhetett ünnepelni. Az Újpest tizenegyedszer lett kupagyőztes!

Páratlan tett, annyi szent.

Nemzeti Sport


Hirdetés 

%d bloggers like this: