Hirdetés 

Szorgalmazzák a kötelező oltás magyarországi bevezetését

Több orvos szerint is kötelezővé kellene tenni a koronavírus elleni védőoltások beadását, mert így augusztusra véget érhetne a járvány, az egészségügy pedig más betegek ellátására is nagyobb erőforrásokat tudna csoportosítani, ami máshol mentene életeket.

Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre arról beszélt, hogy ezt nem tartják célravezetőnek, és egy platformon van vele a Társaság a Szabadságjogokért szervezet is.


“Május közepére leállnak az oltások, mert kifogyunk a regisztráltakból, és marad 5,5 millió magyar, aki bármikor megfertőződhet, Covid-osztályos ellátásra szorulhat és meghalhat. Az orvosi eskünk azt is tartalmazza, hogy nemcsak gyógyítani, hanem megelőzni is kötelesek vagyunk. Ha itt van a kezünkben egy megoldás, amivel megelőzhetnénk a tömeges megbetegedést és elhalálozást, miért nem használjuk ki?” – idézi Apostol János orvos kérdésfelvetését az Mfor. A szakértő több kollégájával együtt azért indított kampányt, hogy legyen kötelező a koronavírus elleni vakcina Magyarországon.

A szakember úgy véli, ha kötelező lenne Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás és július végére beoltanának minden felnőttet, akkor augusztus végére visszatérhetne az élet a normális kerékvágásba, le lehetne szerelni a Covid-osztályokat, és az ott dolgozók visszamehetnének az eredeti munkájukhoz az egészségügy más területeire. A kötelezőség mellett voksoló orvosok szerint utóbbi azért is lenne fontos, mert a járvány miatt el nem látott betegek nem is szerepelnek a 27 ezer áldozat között, pedig ez feltehetően a többszöröse a közvetlen Covid-halálozásnak. Az orvos azt mondja, tavaly, az első hullám idején műtétekre váró betegek közül többen nem voltak már életben, amikor augusztusban újrahívták volna őket az elhalasztott beavatkozások miatt.

“Ha a gyerekeinket beoltathatjuk a Covidnál kevésbé fertőző betegségek ellen, akkor a felnőtteket miért nem? Tudom, kényes kérdés, de itt nemcsak az egyén jogát kell nézni, hanem az oltás össztársadalmi hatását is, ami épp ezért ebben a helyzetben felülírhatja a szuverén indokokat” – érvelt a kötelező oltási rend mellett Apostol János.

Viszont egyelőre nem látszik erre kormányzati akarat: Orbán Viktor miniszterelnök még április elején beszélt arról, hogy nem tervez ilyet a kormány.

Napi.hu

kiemelt kép: Euronews


Hirdetés 

%d bloggers like this: