Hirdetés 

6 kifejezés, amit az intelligens emberek nem használnak soha

A pszichológusok szerint egyes kifejezések ártalmatlannak tűnhetnek, de könnyedén megbánthatunk velük másokat – anélkül, hogy ez lett volna a célunk.

Ezért is állítják, hogy az igazán intelligens emberek száját az alábbi mondatok sosem hagyják el; helyette egészen más dolgokat mondanak.

„Túl jó voltál hozzá”

Hangzik a vigasztaló mondat, amikor egy barátnőddel szakít a pasija, te pedig éreztetni akarod vele, mennyire nem érdemelte meg őt a pasija.

Noha teljesen jó szándékkal mondod neki, sajnos könnyen félreérthető lehet.


Kicsit olyan, mintha azt mondanád neki, hogy nem volt elég jó ízlése, és nem elég jó az ítélőkészsége sem.

Ezért sokkal jobb, ha egy ilyen helyzetben inkább azt mondod neki, hogy „Sokat veszített most a srác“, éreztetve vele, hogy mennyire értékes, és ezt valószínűleg az exe is észlelni fogja utólag.

„A korodhoz képest nagyon jól nézel ki”

Te csak azt akarod éreztetni a másikkal, hogy hiába közelíti meg lassan a 60-at, simán letagadhatna a korából jó pár évet.

Hiszen szuperül néz ki, klassz a ruhája és a stílusa; de hidd el, a fenti mondat hallatán egészen másképp fogja érezni ezt.

Úgy hangzik, mintha egy burkolt sértés lenne, amivel azt adnád tudtára, hogy a korabeli emberekhez képest néz ki jól, nem pedig általánosságban.

Inkább csak simán mondd azt, hogy „szuperül nézel ki“, bármiféle utalás nélkül az életkorára.

 

„Ez egyáltalán nem fair!”

Az életben nagyon sok igazságtalan dolog történik, és ezt nehéz elfogadni.

Automatikus reakció, hogy ilyenkor panaszkodni kezdünk, de sajnos minél gyakrabban hangzik el tőled a fenti mondat, annál inkább naivnak és gyerekesnek tűnsz mások szemében.

Hiszen ha belegondolsz, a kisgyerekek hajtogatják gyakran ezt a szüleiknek, ha valamit nem kaphatnak meg.

Ha például a munkahelyeden döntött úgy a főnököd, ahogy az szerinted nem igazságos, panaszkodás helyett érdemes inkább megkérdezni tőle, hogy mi vezetett ehhez a helyzethez.

„Lehet, hogy hülyeséget mondok, de…”

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy mielőtt bedobnak egy nagyon is szuper ötletet, ezzel kezdik a mondatot, és máris mínuszból indulnak.

Hiszen onnantól kezdve, hogy a többiek meghallják a „lehet, hogy hülyeség” kifejezést, automatikusan azt fogják gondolni, hogy így is van.

Úgy tűnhet, nem vagy elég kompetens a feladathoz, és hiába vannak klassz ötleteid, a fenti mondat miatt nem fognak annak tűnni.

Helyette mostantól inkább mondd azt, hogy „nem vagyok még biztos ebben, de…

„Én megmondtam!”

Hiába volt valamiben igazad már a kezdetektől fogva, akkor sem jó ötlet a végén elmondani (pláne nem többször), hogy te előre megmondtál mindent.

Ez a kifejezés ugyanis csak felhívja a figyelmet arra, hogy a másik miben hibázott, miközben magadat felsőbbrendűnek érezteted vele.

Még akkor is, ha kedvesen mondod, vagy előtte kijelented, hogy „én nem szeretem ezt mondogatni, de…“.

Ha szeretnél pozitív kapcsolatot a másik féllel, inkább mondd azt, hogy „nem gond, legközelebb már tudni fogod“, és ezzel mindketten jól jártok.

„Nem is szeretsz engem”

Egyes párkapcsolatokban elhangzik ez a mondat, és bár csak azt szeretnéd ezzel elérni, hogy a párod kimutassa az érzéseit, idővel rosszul is elsülhet.

Először valószínűleg mindent elkövet, hogy éreztesse veled, mennyire imád téged, és milyen fontos vagy neki.

Ha másodszor is bejátszod ezt a kártyát, már nem fog odafigyelni rád, a sokadik alkalom után pedig elgondolkodik azon, vajon tényleg igazad van-e.

Ez pedig sosem jó.

Ha mindenképpen szeretnéd elmondani neki, hogy mostanában nem érzed a szeretetét, inkább annyit mondj, hogy „hiányzol“.

Bien.hu


Hirdetés 

%d bloggers like this: