Hirdetés 

Egyre biztosabb: egy laboratóriumból szabadult el a koronavírus

Egyre valószínűbb, hogy emberi mulasztás okozta a világjárványt, a Vuhani Virológiai Intézetből kerülhetett ki a koronavírus.

Az eddig leginkább elterjedt nézet szerint a koronavírus denevérekről terjedhetett át emberre, ám a világ egyik vezető tudományos lapjában, a Science-ben megjelent, 18 hírneves virológus és epidemiológus által jegyzett levél, valamint Donald G. McNeil, illetve Nicholas Wade egészségügyi szakújságírók véleménye szerint teljesen más állhat a háttérben.

Egyre valószínűbb, hogy a SARS-CoV-2 hiányos biztonsági intézkedések miatt szabadult ki a Vuhani Virológiai Intézetből – írja a 444.hu.


Hirdetés

Kína a vírus létezését 2019. december 30-án jelentette be a nemzetközi nyilvánosságnak, eredetére azonban azóta sem adtak egyenes választ. Mint arról korábban a Blikk is beszámolt, a WHO összegző tanulmánya szerint a koronavírus szinte bizonyosan nem egy vuhani laboratóriumból szabadult el, hanem közvetítő fajokon keresztül terjedt át denevérekről emberre – ezt az álláspontot azonban több ország is megtámadta, felülvizsgálást kértek.

A laboratóriumból való kiszökés elméletét erősíti az a tény is, hogy Si Cseng-li, a vuhani labor egyik kutatója már 2018-ban többször panaszt tett, amiért szerinte nem megfelelő a veszélyes vírusokkal foglalkozó intézet biztonsági protokollja – írta meg tudományos cikkében Donald G. McNeil, a New York Times volt egészségügyi szakújságírója.

Indirekt/Blikk

kiemelt kép: Shutterstock


Hirdetés 

%d bloggers like this: