Hirdetés 

Tanúskodni ment a bíróságra, de nadrágja miatt őt is elítélték

Ma már nehezen tudjuk elképzelni, hogy ne bújhatnánk bármikor egy kényelmes farmerba. Pedig régen egyáltalán nem volt megszokott, elfogadott viselet a nadrág a nők számára. Egy hölgy például börtönbe is került azért, mert nem egészruhát viselt egy bírósági tárgyaláson.

Helen Hulick a bíró felszólítására és fenyegetésére sem volt hajlandó lecserélni öltözékét, ezért végül ötnapnyi szabadságvesztésre ítélték.

Nadrágban ment tanúskodni a bíróságra, megrovást kapott

1908-ban született a pennsylvaniai Eastonban, majd a Wellesley Főiskolára járt, és 1930-ban szerezte meg doktoriját Clarke School for the Deaf nevű intézményben. Ezután Oregonban és Kaliforniában tanított siketeket. 1938-ban a Los Angeles-i bíróság egy betörési ügyben hívta be tanúnak, a két férfi által elkövetett bűncselekmény ugyanis abban az épületben történt, ahol a fiatal nő is lakott. Amikor november 9-én megjelent, hogy vallomást tegyen, a bíró, Arthur S. Guerin megrovásban részesítette a hölgyet, ugyanis nem egészruhát vagy szoknyát, hanem egy bőszárú nadrágot viselt. A meghallgatást elnapolták, Helen Hulickot pedig felszólították arra, hogy legközelebb az alkalomhoz illő ruhában jelenjen meg a bíróságon. A bíró úgy vélte, öltözéke nemcsak hogy illetlen, de el is vonja az emberek figyelmét az ügyről.


A nő azt nyilatkozta az újságoknak, hogy kiáll a jogai mellett: akkor sem fog átöltözni, ha megparancsolják neki, majd hozzátette: szereti a kényelmes darabokat. A következő alkalommal egy zöld nadrágban és egy narancsszínű felsőben jelent meg, ezzel a húzásával pedig még nagyobb felháborodást keltett. A bíró felszólította, hogy hagyja el a tárgyalótermet, és arra is, hogy legközelebb tényleg illendő ruhát viseljen, sőt meg is fenyegette őt. Kihangsúlyozta: ha ismét nadrágot húz a tárgyalásra, börtönbe kerül.

Börtönbe került, mert nem ruhát viselt

Az ügyre egyre jobban felfigyelt a nyilvánosság, Helen Hulickot riporterek rohamozták meg a második meghallgatás után. A nő elmondta, 15 éves kora óta visel nadrágot, egyáltalán nincs is ruhája, csupán olyan, ami elegáns, formális viseletnek számít. De azt is hozzátette, hogy ha újra nadrágban megy el, és börtönbe kerül, az sem zavarja. Remélte ugyanis, hogy ezzel elősegítheti, hogy a nők szabadabban öltözködhessenek.

helen hulick 2

A hölgy harmadszor is nadrágban jelent meg a meghallgatáson, ezért Arthur S. Guerin öt nap börtönbüntetésre ítélte őt. A cellában töltött idő alatt farmerruha viselésére kényszerítették, majd akkor engedték szabadon, miután ügyvédje, William Katz megszerzett egy okiratot, és azzal fenyegetőzött, hogy a fellebbviteli bíróságra viszi az ügyet. A Times 1938. november 19-i cikke arról számolt be, hogy a Fellebbezési Osztály nem adott igazat a bírónak, így Helen Hulick legközelebb azt viselhetett a meghallgatáson, amit csak akart. Végül egy estélyi ruhában érkezett a bíróságra 1939. január 17-én. A fiatal nő dacával kiállt a nők szabadsága mellett, és a nemi egyenlőtlenségek ellen is tüntetett.

Femina

kiemelt kép: nlc.hu


Hirdetés 

%d bloggers like this: