Hirdetés 

Kilencvenöt éves lenne Záray Márta, aki férjével, Vámosi Jánossal évtizedekig a tánczenei élet tündöklő csillaga volt. Közel 45 évig tartó házasságuk példaértékű volt, szerelmüket, összetartásukat, harmonikus kapcso­latukat sokan irigyelték.

Mégis ezt az idilli kapcsolatot egy botrány árnyékolta be, amelynek egy harmadik sztár, Kovács Erzsi is főszereplője volt. A két énekesnő az ötvenes évektől kezdve meghatározó alakja volt a magyar könnyűzenének, szoros barátság kötötte össze őket.

Ám a féltékenység ennek véget vetett, Záray úgy érezte, Kovács kikezdett a férjével, ezért összevesztek és 35 éven keresztül szóba sem álltak egymással, barátnőkből ellenségek lettek..


VÁMOSI JÁNOS ÉS ZÁRAY MÁRTA 44 ÉVIG ÉLT BOLDOG HÁZASSÁGBAN /FOTÓ: FORTEPAM – HUNYADY JOZSEF

Ugyan Friderikusz Sán­dor 1994-es Békítő show-ja után úgy tűnt, újra szent a béke közöttük, de később kiderült, hogy az adás után tovább folytatódott a gyűlölködés. A Blikk utánajárt és kiderült, Kovács Erzsit bántotta, hogy Záray 2001-es haláláig nem bocsátott meg neki, sírba vitte az ellenségeskedést, pedig ő állította, nem adott okot neki a féltékenykedésre.

Évtizedekig erről pletykált a szakma, pályája csúcsán a két legendás művésznőt nem is lehetett ugyanarra a rendezvényre meghívni, mert nem lettek volna hajlandók fellépni. Úgy tűnt, a lehetetlen Friderikusznak sikerült, hiszen összehozta a két művésznőt, megbeszélni a problémát.

– Neki az a rögeszméje 35 éve és ezt el is hiszi, hogy én el akartam csábítani a Vámosit. Erről csak annyit, hogy soha nem volt az esetem János, és ha el akartam volna csábítani, akkor el is tudtam volna, mert nagyon szép lány voltam – jelentette ki a műsorban Kovács Erzsi.

– A szakmában ide-oda mentek a pletykák. Ezt nem én meséltem, hanem a Jani – replikázott Záray Márta. A műsorban a két rivális kétszer is megpuszilta egymást, majd végül Vámosival hármasban elénekelték a Szeressük egymást, gyerekek! című slágert is. Úgy tűnt, elásták a csatabárdot.

Azonban, mint most kiderült, ez csak a közönségnek szólt, valójában sosem békültek ki.

– Erzsi szomorú volt amiatt, hogy ez így alakult. Nagyon bántotta, hogy Záray Márta haláláig nem bocsátott meg neki, úgy ment el, hogy nem tudta rendbe hozni vele a kapcsolatát. A felvételen ugyan együtt énekelnek, de az volt az egyetlen alkalom, amikor beszéltek – árulta el Tilinger Attila, akit Kovács Erzsi az élete utolsó éveiben szinte a fiaként szeretett. – Annyit tudok a történtekről, hogy a Záray–Vámosi házaspárnál tartott baráti összejövetelen alakult ki a félreértés. Hogy mi történt pontosan, azt Erzsi sem mondta el. Aki ismerte, tudta, ő néha közvetlenebb volt, mint egy átlagnő, viccesen, ártatlanul flörtölgetett, de ezt nem szabadott komolyan venni. Ám azt is tudni lehetett, hogy Záray ennél sokkal vaskalaposabb volt, lehet, hogy nála nem fért bele ez.

KOVACS ERZSI AZ EGYIK LEGNÉPSZERŰBB ÉNEKES VOLT AZ 1950-ES ÉVEKTŐL / FOTÓ: FORTEPAN – SZALAY ZOLTAN

Tilinger szerint szakmai féltékenység is állhatott a rossz viszony hátterében, főleg amikor Kovács Erzsi egyetlen énekesnőként Németh Leheltől kapott duettlehetőséget.

– Soha senkivel nem énekelt duettet sem előtte, sem utána, ez hatalmas szenzáció volt abban az időben. Ráadásul Kovács Erzsi egyre sikeresebb lett, ráadásul gyönyörű volt. Jött és felforgatott mindent, el tudom képzelni, hogy Záray Márta, az ünnepelt sztár ezt nem kezelte jól – mondta a televíziós és zenei producer, akinek szavait Boros Lajos, a házaspár egykori menedzsere is alátámasztja.

– Záray Márta nem szerette, ha egy közönségszavazást nem ők nyertek, ilyenkor mindig kereste a hibát. Szeretett konfrontálódni, így nem lepődöm meg ezen a sztorin – mondta Boros, aki a Hungarotonnál dolgozott együtt a táncdalénekesekkel.

BlikkRúzs


Hirdetés