Hirdetés 

Közleményt adott ki Jean-Paul Belmondo ügyvédje, melyben azt írja, hogy a francia színész 88 éves korában meghalt. Az egyetemes filmművészet és színháztörténet egyik legnagyobb művésze halt meg. 

Ha van színész, akit egy egész ország, egy egész világ szeretett, az Belmondo volt.

Ha van színész, aki a legcsodálatosabb művészfilmekben éppoly felejthetetlen volt, mint a legnépszerűbb vígjátékokban, krimikban vagy akciófilmekben, akkor az Belmondo volt.

Az egykori bokszoló, a Nouvelle Vague-tól, a francia újhullámtól jutott el Bebelig, a páratlanul népszerű mozisztárig.

Kifulladásig és Zsaru vagy csirkefogó, Bolond Pierrot és Szabadlábon Velencében, Mississippi szirénje és A profi.


20 év óta egész Franciaország szinte folyamatosan aggódott az életéért. 2001-ben kapott agyvérzést, ezután nagyon nehezen tudott már mozogni. (Kis híján a színpadon halt meg, miként nagy elődje, Moliere – Belmondot végül meg tudták menteni, meghosszabbították az életét.)

A legmagasabb francia színésziskolába járt, Jean Rochefort és Jean-Pierre Marielle társaként. Nem fejezte be, de igazából neki nem is kellett: néhány év múlva kiderült, hogy az egyik legjobb francia színpadi színész is ő lett.

1933-ban született, gazdag polgári családban, édesapja ismert szobrász volt. Édesapja irányította a színészet felé. Miután otthagyta a színiakadémiát, bekerült a Comédie-Francaise-be, játszott A makrancos hölgyben, a César és Cleopatrában, majd az egyik magánszínházban, az Oscar cíű vígjátékban.

Aztán 1959-ben megkapja a filmtörténet egyik leghíresebb szerepét, a francia új hullámot elindító Godard-remekműben, a Kifulladásig című filmben. Innét pedig elindult egy csodálatos karrier.

Origo


Hirdetés