Hirdetés 

Az előválasztás hivatalos Facebook-oldalán azt írják, hogy bár „hatalmas siker az előválasztás”, most mégis két órára leáll az egész szavazás, és megpróbálják bővíteni az erőforrásokat.

Minden várakozást felülmúlóan nagy számban jelentek meg szombat reggel az előválasztáson szavazni vágyók, ez pedig a magyar demokrácia fontos sikere. A szervezők számára is váratlanul nagy részvétel miatt szükség van a technikai erőforrások azonnali bővítésére. Az Országos Előválasztási Bizottság a folyamatok áttekintése során úgy döntött, hogy a megfelelő bővítés és a szavazás zavartalansága érdekében két órára felfüggeszti a szavazást. Ebben az időszakban kerül sor a technikai háttér gyors, hatékony és biztonságos kibővítésére

– olvasható az Országos Előválasztási Bizottság közleményében.

Arra kérnek mindenkit, hogy a mai napon, szombaton várhatóan 12.00 után térjenek vissza az urnákhoz, és adják le a szavazataikat. „A leállás során kiesett időt természetesen a szavazás hete alatt pótoljuk” – teszik hozzá.

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje az oldalára feltöltött videóban azt mondja: olyan sokan szavaztak az országban reggel, hogy a mesterséges intelligencia azt hitte, hogy hackertámadás alatt van a rendszer, emiatt blokkolta a szervereket.

A Momentum miniszterelnök-jelöltje szerint nagyon sok mindenkinek nem sikerült leszavaznia, ezért most azon dolgoznak az előválasztás lebonyolítói, hogy

a mesterséges intelligenciának elmagyarázzák, ez nem hackertámadás, hanem ez a valóság, és feloldozzák a rendszert a blokk alól.

Fekete-Győr András úgy tudja, néhány órán belül újra fog indulni az előválasztási rendszer.

A hivatalos oldalon többen is arról panaszkodnak, hogy nem tudtak online szavazni.

Mi lesz azokkal az online szavazókkal, akik a leállás idejére foglaltak időpontot? – kérdezi valaki.

Az Indexnek az egyik ellenzéki párt sajtósa nem hivatalosan annyit tudott mondani, hogy a továbbiakról a hat szervező párt közös közleményt fog kiadni, a technikai részletekről azonban az aHang tud tájékoztatást adni. Az előválasztás technikai, informatikai hátterét ugyanis nekik kell biztosítani. Az aHang Facebook-oldalán már az előválasztás előtti estén is többen dühösen jelezték, hogy nem működik az előregisztráció az online szavazáshoz.

Név nélkül az egyik ellenzéki párt politikusa az Indexnek azt mondta: jelenleg nem merne nyilatkozni arról, hogy hackertámadás történt-e, vagy sem, mivel a rosszindulatú (tudatosan előidézett) és a valós (túlzott érdeklődés) túlterhelésnek is hasonlóak a jelei. Szerinte még korai végleges értékítéletet mondani, névvel pedig most még felelőtlenség lenne nyilatkoznia.

Az nagyon jó jel, hogy nagyon nagy az érdeklődés, az rossz jel, hogy technikai probléma van

– fogalmazott az Indexnek. Azt azonban határozottan kijelentette, még bőven van ideje mindenkinek leszavaznia, és erre mindenkinek meg is lesz a lehetősége. „Nem félek attól, hogy az előválasztás veszélybe kerülne” – tette hozzá.

Index

kiemelt kép: HVG


Hirdetés