Hirdetés 

Több milliárdos és multi is tagja lett a főpolgármester által létrehozott Budapest Global platformnak. Egy fotón a megfigyelt magyar médiavállalkozó, Csányi, Hernádi és Karácsony. 

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette egy „politikailag független szakmai szervezet”, a Budapest Global megalakulását – a politikus közös fotón pózolt más nagyvállalati vezetők mellett Csányi Sándor OTP-vezérrel és Hernádi Zsolttal, aki a Mol elnök-vezérigazgatója.

Vegyes társaság

Az új platformról azt írja Karácsony (aki egyben miniszterelnökjelölt-aspiráns is), hogy „a köz- és magánszféra szereplőit tömörítő platform, ami elősegíti a hosszú távú, intézményesített együttműködést Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesten működő vállalatok és tudásközpontok között”. A cél, hogy a város több más szereplővel együttműködve megfelelő válaszokat adjon olyan összetett és folyamatosan változó kihívásokra, mint a klímaváltozás, a gyors technológiai fejlődés és az egyre élesedő gazdasági verseny.

A kezdeményezéshez olyan cégek csatlakoztak első körben, mint a Budapest Airport, az ELTE, a Graphisoft, az IKEA, a Mol, a Prezi, a Vodafone vagy az OTP.


Árvai Péter, a Prezi társalapítója és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a városházán tartott tanácskozáson, a Budapest Global alakuló ülésén. Fotó: Fővárosi Önkormányzat

A csatlakozó szervezetekkel való közös munkáról azt írta a politikus, hogy együtt fognak dolgozni és gondolkozni azon, hogy azok „tudásával és erőforrásaival a város élhetőbb, zöldebb legyen, illetve emeljük a vonzerejét a nemzetközi színtéren”.

Nem elvitatva a kezdeményezés céljait, az mindenképp jelentőségteljes, hogy az éppen zajló előválasztási folyamat alatt a magyar gazdaság olyan befolyásos szereplői állnak ki közös fotóra Karácsonnyal, mint Hernádi Zsolt vagy a Forbes gazdaglistáján második helyen szereplő Csányi Sándor OTP-vezér (aki egyben a hulladékgazdálkodásra kiírt gigatenderen pályázó Mol alelnöke is).

Csányi, a diplomata

Csányitól nem idegen ez a szerepfelfogás, a rendszerváltás óta odafigyel rá, hogy gesztusokat tegyen minden politikai oldalnak, az OTP-ben is sokszor találtak „menedékre” olyan szereplők, akik éppen kikerültek a pixisből (Kocsis István egykori MVM-vezér vagy Simicska Lajos a 2000-es évek elején, de jó példa erre Pintér Sándor is.). A Karácsonnyal közös fotó egyik üzenete az is, hogyha tartja is a távolságot, Csányi minden oldal irányába nyit, ami jól felfogott üzleti érdeke is.

Középen: Varga Zoltán, Hernádi Zsolt, Karácsony Gergely, Csányi Sándor.

A fotón együtt pózol Karácsonnyal többek között Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa, akit lehallgattak a Pegazus kémszotfverrel, de többször támadta a kormánypárti sajtó is (39,8 milliárd forintos vagyonával jelenleg a 36. a Forbes listáján). Bal oldalon kissé takarásban feltűnik a Prezi egyik társalapítója, Árvai Péter, jobb oldalon látható Vinnai Balázs is, aki az IVSZ elnöke és nemrég igazolt a Mészáros-féle Bankholdinghoz.

Forbes


Hirdetés