Hirdetés 

Rengeteg az előrehaladott állapotban lévő rákos beteg a főorvos szerint, mert a járvány miatt háttérbe szorultak a szűrővizsgálatok

A fehérvári kórház onkológiai osztályának főorvosa szerint egyre nagyobb terhelés mellett dolgoznak. Egyes vizsgálatokra pedig még mindig nehéz bejutni a betegeknek.

Rengeteg előrehaladott állapotban lévő rákos beteggel találkozik az onkológián, mert a szűrővizsgálatok háttérbe szorultak járvány miatt, az orvosokat ugyanis át kellett vezényelni a Covid-osztályokra – ezt a fehérvári kórház onkológiai osztályának osztályvezető főorvosa mondta az RTL Híradónak.

Szabó István szerint nagy kiesést okozott az, hogy a szűrővizsgálatok megálltak. Egyes vizsgálatokra pedig még mindig nehéz bejutni.

“Egyre nagyobb terhelés mellett dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy az ideálisnál hosszabb időket kell adni vizsgálatokra. Az ember minden kapcsolatrendszerét igénybe kell, hogy vegye, hogy ha jól el akar látni valakit”

– mondta az orvos, aki arra a kérdésre, hogy mennyivel hosszabb ez az idő, azt válaszolta: több, mint szeretné.

“Van olyan vizsgálat, amire azt mondják, hogy ebben a hónapban nem lehet bejelentkezni, majd jövő hónap elsején, és jövő hónap elsején, amikor felhívja a beteg, akkor azt mondják, hogy már betelt ez a vizsgálat, majd következő hónap elsején telefonáljon”

– fogalmazott az onkológus, aki arról is beszélt, azért fontos, hogy korán felfedezzék a betegséget, mert akkor a beteg körülbelül olyan eséllyel gyógyul meg belőle, mint egy vakbélgyulladásból.

Szántó István azt mondja, a legfontosabb, hogy minden betegre legyen elég ideje. Ehhez sokkal intenzívebb munkára van szükség, mint a járvány előtt.

“Leülök, elkezdek dolgozni, és ameddig el nem megyek, hát nagyon haragszik rám ezért sok ember, négy perc alatt állva megeszem az ebédemet, addig megpróbálom, hogy békén hagyjanak, és amikor hazamegyek, akkor biztos dolgozom tovább”

– mondja az orvos.

A koronavírus-járvány miatt az onkológiai vizsgálatokat többször is felfüggesztették. A kormány tavaly novemberben arról beszélt, a rákos betegek ellátását ugyanúgy kell biztosítani a járvány alatt is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL Híradó megkeresésére azt írta, a járvány alatt is biztosított volt az életmentő műtétek elvégzése a daganatos betegeknél is. Az onkológiai ellátások száma pedig a járvány ellenére tavaly nőtt.

kiemelt kép: pet.hu


Hirdetés 

%d bloggers like this: