Hirdetés 

Két évvel ezelőtt (durva, hogy már ennyi ideje volt, nem?), amikor az első hírek érkeztek arról, hogy egy bizonyos Vuhant karantén alá vettek, mert kitört egy ismeretlen vírus, még el sem tudtuk volna hinni, hogy egyszer Magyarországig is eljut a betegség. Aztán pár hónappal később már diagnosztizálták az első betegeket, és mára már olyannyira életünk részévé vált a COVID, hogy alig emlékszünk, milyen volt nélküle. Sajnos.

A világ különböző országai más és más módokon vették fel a harcot a járvánnyal. Voltak, akik szinte semmilyen korlátozást nem hoztak, miközben a világ többi része bezárkózott, és olyanok is akadtak, akik szigorú zárlat alá vették a településeket, és még munka miatt is csak néhány embert engedtek ki a házból. Most pedig, 2021 őszén akad néhány ország, ahol nulla COVID-fertőzöttről tudnak, és az elmúlt két év alatt is csak néhány (vagy konkrétan zéró!) ember kapta el a vírust.

Salamon-szigetek

Összes COVID-fertőzött száma a megjelenés óta: 20 fő
Jelenlegi fertőzöttek száma: 0 fő

Ausztráliától északkeletre, egy hat fő szigetből és 900 kisebb szigetből álló térség a Salamon-szigetek. Akadnak itt elszigeteltebb és könnyebben megközelíthető helyek is, rengeteg pálmafával, homokos tengerparttal és vulkánnal tarkítva. Igazi álomhely, az biztos! Elszigeteltségéből fakadóan könnyebben küzdöttek a vírus ellen, ráadásul a konzuli szolgálat oldalán olvasható, hogy 2020 márciusa óta csak az ottani állampolgárok és állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők mehetnek oda, sőt, idén nyáron azokat az országokat is tiltólistára tették, amelyekben megjelent a delta variáns. Azt, aki ennek ellenére oda mehet, mert a fentieknek megfelel, még így is 2 hét karakténra kötelezik, ha olyan helyről jön, ahol van regisztrált covidos.

Marshall-szigetek

Összes COVID-fertőzött száma a megjelenés óta: 4 fő
Jelenlegi fertőzöttek száma: 0 fő

Az Óceániában elhelyezkedő állam 5 nagyobb szigetből és 29 kisebb korall-atollból áll össze. Egy része egyébként lakatlan, mert egykor atombomba-kísérleteket folytattak itt, de akadnak nagyobb városai is. A szigeteken gyakoriak a tájfunok, az esős időszakok és a párás, meleg időjárás, így sokan inkább nyaralás céljából látogattak ide a COVID előtt. Jelenleg erre nincs lehetőség, meghosszabbították a külföldiek beutazásának tilalmát, de bizonyos, kivételes esetekben engedik a belépést. Persze ehhez karantén és negatív teszt is kötelező, így nem véletlen, hogy jelenleg 0 fertőzöttet kezelnek.

Tongai Királyság

Összes COVID-fertőzött száma a megjelenés óta: 0 fő
Jelenlegi fertőzöttek száma: 0 fő

Az óceániai Polinéziában elterülő Tonga egy kisebb szigetcsoportot foglal magában, és bizony itt sincs COVID-fertőzött. Sőt, eddig soha nem is volt! A sziget rögtön az elején lezárta a határokat, és egyetlen külföldi állampolgárt sem engednek be, maximum nagyon kivételes esetekben. Néhány hete az internet például felkapta annak a fiatal brit lánynak a sztoriját, aki tavaly márciusban egy hétvégére utazott a szigetre, majd jött a járvány, lezárták a határokat, és másfél évet volt kénytelen a szigeten tölteni! Instagramon tongadiaries néven megnézheted posztjait.

Cook-szigetek

Összes COVID-fertőzött száma a megjelenés óta: 0 fő
Jelenlegi fertőzöttek száma: 0 fő

A 15 kisebb szigetből álló, Csendes-óceánon elterülő Cook-szigetek is azon kevesek közé tartozik, ahol egyetlen COVID-fertőzöttet sem találtak egyelőre. Ezt elmondásuk szerint azzal érték el, hogy minden újonnan beutazót karanténra köteleznek (na persze nem is engednek be túl sok embert), és egyelőre megszüntették a távolabbi helyekről érkező hajósforgalmat is.

Szent Ilona

Összes COVID-fertőzött száma a megjelenés óta: 2 fő
Jelenlegi fertőzöttek száma: 0 fő

Az úgynevezett Szent Ilona-sziget az Atlanti-óceán déli részén terül el, földrajzilag Afrika része. Aprócska, már ami lakosságát illeti, hiszen 4500 ember él itt, és nem is a legfelkapottabb úti célok egyike. Itt is szigorúak a beutazási feltételek, és ennek a sok lezárásnak köszönhetik, hogy összesen csak 2 COVID-ost diagnosztizáltak.

joy.hu

kiemelt kép: Instagram


Hirdetés