Hirdetés 

Kell-e a Fidesznek változtatni a “gyurcsányozáson”, Márki-Zay Péternek paktumot kötnie Gyurcsány Ferenccel, a politika struktúráin változtatni – többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Spirit Fm Harcosok Klubjában Hont András, az Átlátszó újságírója és Megadja Gábor, a Kontra főszerkesztője.

Hont András nem, Megadja Gábor pedig meglepődött Márki-Zay Péter győzelmén. A Kontra főszerkesztője egy sokkal kiszámíthatóbb történtetre számított az előválasztásnál, úgy érezte, hogy ez az az akciófilm ami közben történhet bármi, amin meglepődik, de a vége biztos. Szerinte az eredeti terv az volt, hogy Karácsony nyer, csak utána kénytelenek voltak módosítani rajta.

Hont András is eleinte azt gondolta, hogy “annyira nem lehet béna az ellenzék, hogy az egyetlen felépített emberét, amihez infrastruktúra is van és hosszú évek előkészülődését el tudja rontani az előválasztás pillanatában, de sikerült”.


Hont András (Fotó: MTI)

Megadja Gábor szerint már az első forduló eredményeit sem támasztotta alá egyik mérés sem, “vagy tényleg ennyire meglepetésszerű dolog történt, vagy valami egészen más”. Karácsony Gergelyt a szövetségesei győzték meg arról, hogy lépjen vissza, lehet, hogy emögött voltak számok, vagy becslések. Itt a szövetségesek gyakoroltak rá nyomást, hogy tegyen így” – vélte a Kontra főszerkesztője.

Hont András ezzel szemben azt látta, hogy amikor Márki-Zay Péter először mondott nemet Karácsony Gergelynek a visszalépéssel kapcsolatban, akkor kifejezetten a Városháza harci pózba vágta magát, és eléggé elszántak voltak abban, hogy folytatják. És a szövetségesei is végig ebben maradtak.

“Gyurcsány Show” – a propaganda része. De nem lesz ez kontraproduktív?
Fideszből kiábrándultak átszavaznak Márki-Zay Péterre?

Megadja Gábor abban egyetért Tölgyessy Péterrel, hogy nem kell nagyra becsülni azoknak a kiábrándult Fideszeseknek a körét, akiket Márki-Zay Péter be tudna vinni az ellenzéki összefogásba. A második fordulóban az elsőhöz képest sok fiatal ment szavazni, akik nem kiábrándult fideszesek, hanem egy új választói csoport – vélte a Kontra főszerkesztője.

Hont András azzal egyetért, hogy 2018-hoz mérten nincsenek kiábrándult fideszesek, viszont vannak olyanok, akik 2006-ban, 2010-ben vagy 2014-ben a Fideszre szavaztak, de 2018-ban nem, de nem részesei ennek a baloldali, urbánus egyvelegnek. És ők kerültek olyan lelkiállapotba, hogy egy DK dominálta összefogást nem fogadnak el, ennyiben Hont szerint a kiábrándult fideszes-toposz igaz.

Van egy új szavazói csoport, Hont szerint nagy számban szavazhattak Márki-Zayra egyházi iskolákban tanult, ún. Fidesz-árvák. 1,6 milliós a fiatal felnőttek köre Magyarországon, és itt bárki bármit mond, a legnépszerűbb még mindig a Fidesz. Ennek a tömbből azok, akik még nem szavaztak, most leszavazhatnak Márki-Zay Péterre, ez most veszteség.

Megadja szerint az mondás, hogy a Fidesznek nincsenek fiatal szavazói, annyiban állja meg a helyét, hogy ha korcsoportra lebontják a Fidesz szavazókat, akkor más csoportokban nagyobb az arány, de ettől függetlenül vannak fiatal Fidesz szavazók.

Marad a “gyurcsányozás”?

Arra a kérdésre, hogy a Fidesznek kell a Gyurcsány Show kommunikációján változtatni, Megadja úgy reagált, hogy ő nem kampánystratéga, abba nem fog beleszólni, hogy ki milyen kampányt folytasson. Azt látja, hogy akik most Márki-Zay Péterért lelkesednek, azok figyelmen kívül hagyják azt, hogy mi a politika hatalmi vagy szervezeti dimenziója. Márki-Zay mögött nincs párt, csak egy mozgalom, amiben nem lehet tudni, kik vannak. Gyurcsány Ferenc bejelentkezett néhány napja, aminek az volt az üzenete, hogy a legerősebb párt dönti el, mi legyen.

Márki-Zay Péternek paktumot kell kötnie Gyurcsány Ferenccel – szögezte le Megadja Gábor, aki szerint a kormányzóképesség érdekében muszáj a DK elnökével megegyeznie az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének. Az kevés lesz a választókinak, hogy eladja magát karizmatikusnak, és a közösségi médián jól szerepel – vélte.

Arra a kérdésre, hogy a tavasszal létrejött DK-Jobbik paktumhoz hasonló létrejöhet-e, Hont András emlékeztetett, hogy ezzel a megállapodással Jakab Péter megásta vele a politikai sírját. A dolgok dinamikáját tekintve Márki-Zay Péter erre nincs rászorulva, az a kérdés, hogy fent tudja-e tartani a választókhoz fordulás retorikáját, hogy az “akadékoskodó pártokkal szemben az embereket szólítja meg”.

Hont szerint a hazai közjogi berendezkedésben nem a kormánynak van miniszterelnöke, hanem a miniszterelnöknek kormánya, egyedül a költségvetés elfogadásával lehet megakasztani.

Orbán Viktor a hagyományos strukturális hatalmat is menedzseli, nem kérdés, hogy mögötte van a legnagyobb frakció. “A Ferit nem szabad lebecsülni, bár kormányzás tekintetében katasztrófa amit bármikor művel, de hatalomtechnikában utolérhetetlen” – mondta Megadja Gábor. Hont András szerint nem csak erről van szó, hanem a Max Weber-i karizmatikus vezetőről kell beszélni, ilyen értelemben Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter is ennek megfelel.


Hirdetés 

A Fidesz tovább szajkózza: Mindenért Gyurcsány a hibás! (Fotó: MTI)

“A DK is mint szekta értelmezendő első sorban, nem mint politikai párt” – jegyezte meg Hont annak kapcsán, hogy a hagyományos struktúrákat ezeket a karizmatikus szerepeket eltakarják.

Amennyiben a Fidesz kitart Márki-Zay Péter esetében a meglehetősen mókás gyurcsányozás mellett, abból komoly baja is lehet. A Fidesznek egy új narratívát, új szerepet kell találnia, és új téteket kell adnia a választásoknak – szögezte le Hont, aki szerint a gyurcsányozás kevés egy többséghez.

Megadja szerint fél év hosszú idő, sok minden történhet. “Két helyen látom Márki-Zay, mint médiaesemény gyengeségét. Az egyik a struktúrális hatalmi szerkezet, amihez alkalmazkodnia kell, nincs más választása, mint az általa leváltott ellenzékkel együttműködni. A másik pedig a személyisége.” Megadja nem biztos abban, hogy ez a karizma kitart még 4-5 hónapig.

“Nagyon jól hangzik, hogy sokszínűek vagyunk, meg nyolcvanan körül ülünk egy kerekasztalt, de a kormányzó képességnek az egységesség irányába kell mutatnia” – jegyezte meg Megadja Gábor.

Hont András kijelentette, hogy ő azt szereti, hogy ha az intézmények, és nem az emberek uralkodnak. Elismerte, hogy ez egy arisztokratikusabb, merevebb rendszer, de “ez az ide-oda ingó lavina, amit az új tömegdemokrácia és a karizmatikus vezetők jelenítenek meg”, az számára mélyen ellenszenves. Megadja Gábor erre úgy reagált, hogy ez egy 19. századi pozíció.

Az Átlátszó újságírója szerint most nagyobb az esély az ellenzék együtt maradására, mint bármikor korábban.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

atv.hu

kiemelt kép: Bors

/p>