Hirdetés 

A pénteki játéknapon nagy meglepetésre a magára találó Gyirmót a szintén újonc MTK otthonában aratott 3-0 arányú győzelmet.
Szopmbaton a Mezőkövesd az új vezetőedző, Supka Attila irányítása alatt továbbra is megőrizte veretlenségét, miután otthon 2-1 arányban legyőzte a hullámvölgybe került Paks gárdáját.
A DVSC a Nagyerdei Stadionban a Honvéddal játszott parádés és fordulatos mérkőzést, hiszen a vendégek 2-0 és 3-1 arányban is vezettek, amikor a DVSC gölzsákja kiszakadt és 5-3 arányú győzelmet arattak az öt sárgalap miatt eltiltott Horváth Ferenc csapata felett.
A Puskás Akadémia gyenge iramú mérkőzésen győzte le 2-1 arányban a sereghajtó Újpestet, majd a vasárnapi játéknap a hét szuperrangadójává avanzsált, nemrég még csak átlagos mérkőzésként számontartott Kisvárda – Ferencváros találkozóval kazdődött. A tét a válogatott szünet előtt az volt, hogy ki várhatja a tabella élén a folytatást. A bajnok erről ránézésre könnyen döntött, a valóságban azonban az eredmény nem feltétlen tükrözte a valós erőviszonyokat.

Kisvárda – Fradi, a “szuperrangadó”

A bajnoki címvédő Ferencváros Loncar, Uzuni két és Marin góljaival 4-0-ra nyert Kisvárdán az NB I nagy rangadóján, és ezzel újra átvette a vezetést az NB I-ben. A rendkívül feszült hangulatú meccsen a videobíró elvette a kisvárdaiak egyetlen gólját, és szintén a videobíró közreműködése kellett ahhoz, hogy a játékvezető kiállítsa a hazaiak játékosát, Leonit. Mindenesetre, ahogy Hajdú B. István, az M4 kommentátora pontosan fogalmazott a meccs végén: a Fradi megmutatta, ki az úr a házban. Ha pár évvel ezelőtt valaki azt mondja, eljön majd az az idő, amikor a forduló előtt listavezető Kisvárda fogadja az Európa-liga-főtáblás és bajnoki címvédő Ferencvárost, minden bizonnyal kinevetik az illetőt. 2021. november 7-én viszont ez a helyzet állt elő, nem véletlen, hogy a szokásosnál is nagyobb érdeklődés övezte a Fradi szabolcsi vendégjátékát.

Meg persze ennek más oka is volt. Az, hogy a Ferencváros az utóbbi hetekben nem úgy szerepel (sem itthon, sem a nemzetközi kupában), ahogyan azt megszokhatták a szurkolók. Mást ne mondjunk, hazai pályán, vagyis az Üllői úti stadionban már 8 pontot vesztett a Fradi – nyert ott a Zalaegerszeg és még az első fordulóban nyáron a Kisvárda is. A Várda Fradi elleni budapesti győzelme is különös pikantériát adott ennek a meccsnek. 

Stöger a hadvezér, akit kifütyülnek az arénából

A Kisvárda a bajnokság első teljes körét az első helyen zárta, azaz 11 forduló után ez a csapat állt a tabella élén. Ilyen még sosem volt, amióta az MLSZ bevezette a 12 csapatos NB I-et. (Az, hogy közben a nagymúltú Újpest meg az utolsó, végképp a képtelenségnek tűnő kategóriába tartozott, de ennek most nem volt köze a várdai meccshez.) Az viszont igen, hogy amikor a helyi műsorközlő felolvasta a vendégcsapat összeállítását és ahhoz a mondathoz ért, hogy “vezetőedző: Peter Stöger”, akkor a vendégcsapat, vagyis a Fradi-szurkolók szolid pfújolásba kezdtek. 

Az, hogy Stöger ez idő tájt nem a legnépszerűbb ember a Fradi-drukkerek körében, már korábban kiderült, hiszen az MTK elleni 0-0-ra végződött hazai bajnokin és a Celtic ellen az Üllői úton 3-2-re elvesztett Európa-liga-meccsen is elbúcsúztatták az edzőt. Ugyanakkor azt ők is tudják, hogy a mester leváltásáról nem a nézők, hanem a klubvezetés dönt majd – ha egyáltalán erre sor kerül. Nem volt véletlen az sem, hogy Kubatov Gábor Fradi-elnök ezen a héten nyilatkozott ezzel kapcsolatban. Mondandójának a lényege az volt, hogy a csapat nem engedhet meg magának egy elhamarkodott edzőváltást akkor, amikor a vesztett pontokat nézve még mindig első a Fradi. Ebben mondjuk teljesen igaza volt.

A győztes rangadó

Mire a meccs elindult, teljesen megtelt a kisvárdai miniaréna, ami nagyjából 3250 nézőt jelentett.

Ami a Fradit illeti: Peter Stöger alaposan belenyúlt a csapat összeállításába. Csak néhány név azok közül, akik a kispadon kezdték a várdai meccset. Boli, Laidouni, Mak, Tokmac, Somalia, Zubkov. Ezek után persze az is érdekes volt, hogyan állt fel erre a meccsre a Ferencváros: Dibusz – Wingo, Kovacevic, S. Mmaee, Cabraja – Besic, Loncar – Zachariassen, Uzuni, Marin – R. Mmaee A Kisvárda pedig Dombó – Hej, Prenga, Cirkovic, Leoni – Melnyik, Karabelov – Navratil, Ötvös, Camaj – Mesanovic összeállításban kezdett.


Dibusz a Ferencváros egyik legjobbja volt. (Fotó: Origo)

A Kisvárda letámadással és hatalmas elánnal kezdte meg a meccset. Ez azonban nem felétlenül jelentette azt, hogy a Fradinak be kellett rezelnie ettől, mert az átütő erő nagyon hiányzott a hazai csapat játékából. Azt ők is tudták, hogy fejetlenül nem lehet nekirontani a zöld-fehéreknek. A 11. perc hozta meg az első nagy várdai helyzetet: ekkor Camaj 17 méterről nagy lövést engedett el, de a Fradi kapusa óriási védéssel ütötte ki a bal alsó sarok felé tartó labdát.

Az első negyedóra végére egy óvatos, inkább kiváró Fradit és egy óriási elánnal küzdő Kisvárdát láthattunk. Aztán a 18. percre megjött az első FTC-ziccer is: Marin emelte fel a labdát Zachariassen elé, aki jobbal kapásból lőtt, de a várdai kapus, Dombó elvetődve védett. A kapus kezéről középre jött ki a labda, erre Loncar érkezett, aki ballal lőtt mellé, pedig ez hatalmas ziccer volt.

A Fradi-közönség monoton és bágyadt éneklése egészen biztosan nem sarkallta nagyobb erőbedobásra a játékosokat, ellenben altatódalnak tökéletesen megfelelt. Viszont, hogy teljesen mégse aludt el a zöld-fehér csapat, arra a 28. perc volt a bizonyság: Wingo jobb oldali beadását Cabraja ballal a kapura lőtte, majd ebbe a lövésbe ért bele Loncar, aki jobbal a bal felsőbe lőtte a labdát. Dombó kapus tehetetlen volt már, így a Fradi megszerezte a vezetést.

Főszerepben a VAR

A gól megnyugtatta a vendégcsapatot, amely innentől kezdve jobban játszott, mint a Várda. Éppen ezért volt váratlan, hogy a 36. percben gólt lőtt a hazai csapat, amelyet aztán a videobíró elvett a Kisvárdától. Na, a közönségnek több sem kellett: zúgott a mocskos csalók! Pedig a VAR ezúttal jól döntött. Leoni ballábas szabadrúgása ívelődött át a túlsó oldalra, ott Prenga a hosszúba fejelt, de percekkel a gól megszületése után kiderült, hogy les volt. A váradaiak elkeseredetten vették tudomásul a döntést, de nem volt mit tenniük. Az mindenesetre továbbra sem tesz jót a játéknak, hogy egy ilyen videós ítéletre hosszú perceket kell várni.


Hirdetés 

Az első félidő utolsó percében újra elszabadultak az indulatok, amikor a kisvárdai Mesanovic a 16-os vonalánál látványosat esett, de a bíró sem szabadrúgást, sem mást nem ítélt. Ez a közönséget újra a végtelenségig felhergelte. Az első félidő hátralévő perceiben már nem történt semmi érdemleges, ezért a szünetben a Fradi 1-0-s vezetésével mentek pihenni a csapatok.

Dibusz Dénes életben tartotta a Fradi esélyeit

A helyi diszkós a szünetben betett egy 21. századi nótát is, majd jött újra a Várda csodálatos indulója. Meg egy óriási hazai lövés rögtön a második félidő első percében. Camaj 22 méteres lövését védte ki Dibusz Dénes. De a hazai csapat tűzijátéka ezzel még nem ért véget. A 49. percben Hej passzát Mesenovic lőtte a Fradi kapuja mellé. Ez is lehetőség volt a javából. A 49. percben Melnik 22 méteres lövését szedte ki a bombaformában lévő Fradi-kapus. A negyedik hatalmas hazai helyzet az 51. percben következett: Camaj újabb lövését védte ki Dibusz. Egészen elképesztő volt, ahogy a vendégcsapat kapusa tartotta a Fradi előnyét.

Ismét VAR, piros lap és felszabaduló Ferencváros, parádés gólok

Az 55. percben megint a videobíró percei következtek. A kisvárdai Leoni lerúgta Wingót. Elsőre sárga lapot adott a bíró, de a VAR-szobából a fülére szóltak, hogy nézze meg az esetet. Hosszas nézelődés után Farkas Ádám piros lapot adott Leoninak. A közönség ekkor végképp elveszítette a türelmét és dühükben a pálya felé dobálták a meccs előtt látott élőkép elemeit.

Kellett néhány perc, amíg megnyugodtak a kedélyek, de a Kisvárda ekkor már nagyon nehéz helyzetbe került, hiszen gól és emberhátrányban focizott. Aztán a 69. percben minden eldőlt, mert Uzuni révén növelte előnyét a Ferencváros. Vécsei laposan Zachariassen elé passzolt, aki a 16-os vonala előtt sarokkal tette tovább a labdát. Éppen Uzuni elé, aki a bal alsóba lőtte a Fradi második gólját. 

Ezzel minden eldőlt, de még nem volt vége a Fradi-fiesztának, mert a 74. percben R. Mmaee visszapasszolt labdáját Marin hat méterről remekül emelte át Dombó fölött jobbal a jobb sarokba. 0–3. Ezzel végképp minden eldőlt, mert az emberhátrányban játszó Várda innen képtelen volt már felállni. A hazai nézők körében az okozott nagy felháborodást, hogy a lecserélt Wingo túl lassan kocogott, vagy inkább sétált le a pályáról. A heves füttyszó nem zavarta meg Wingót, aki vigyorogva hagyta el a játékteret.

A meccs utolsó perceiben még Mmaee helyzetét védte Dombó, majd a hosszabbítás első percében Uzuni lőtte be a negyedik gólt. Sarokkal vette át Zubkov beadása után a labdát, majd a kapuba bombázott.

A sima és összességében megérdemelt győzelemmel nemcsak a tabella élére állt a Ferencváros, hanem Peter Stöger edző is fellélegezhetett.

ReflektoOnline / Origo

kiemelt kép: NSO


Hirdetés