Hirdetés 

A korábbi országos tisztifőorvos szerint a kormány elkésett a korlátozó intézkedésekkel, a virológus pedig azt mondta, hogy még a három oltás sem jelent teljes védelmet a megfertőződés ellen, de az oltottak sokkal enyhébb tüneteket produkálhatnak betegen.

Miközben javában tombol a koronavírus negyedik hulláma Magyarországon és a világban, a kormány álláspontja szerint nincs olyan óvintézkedés, amely száz százalékos biztonságot nyújtana, és úgy vélik, hogy a járvány ellen az oltás a leghatékonyabb eszköz. Vannak azonban olyan szakemberek, akik nem teljesen értenek egyet ezzel a kijelentéssel.

Falus Ferenc korább tiszti főorvos például úgy véli, már korábban kellett volna járványügyi intézkedéseket bevezetni.


A kórházak ismét egyre terheltebbek (Fotó: MTI)

A korai, azonnali intézkedésekkel lehetett volna a járvány terjedését lassítani. Most nagyon határozott, nagyon erős intézkedésekre van szükség. Nem véletlen, hogy Oroszországban is tíz napra bezártak minden iskolát, üzemet és fizetéssel otthon kell maradni, hogy egyáltalán fékezni, tudják a járvány terjedését – fejtette ki Falus az ATV Híradójának.

Rusvai Miklós virológus pedig arról beszélt, hogy érdemes elgondolkodni a negyedik oltás beadatásán azoknak, akik még nem estek át a betegségen.

„A negyedik oltás akkor válik szükségessé, és persze az ötödik és a hatodik is, ha nem fertőződünk közben. Ha már egyszer túléltük a fertőzést, onnantól kezdve, legalábbis én úgy gondolom, hogy a szervezetünk bizonyított, és esetleg nem is lesz szükség további oltásokra” – fogalmazott a virológus, aki ahogy korábban lapunknak elmondta, most is hozzátette, fontos lenne tudni, hogy a kórházban ápoltak és az elhunytak között milyen arányban vannak az oltottak.

Nagyon jó választ adna az, hogyha tudnánk, hogy a kórházban lévők, a lélegeztető gépen lévők, az elhunytak között mennyi és milyen típusú vakcinával oltottak voltak – hangzott el Rusvaitól.

Indirekt

kiemelt kép: Shutterstock


Hirdetés