Hirdetés 

Gattyán György, az egyik leggazdagabb magyar szerint természetes, hogy vagyonából próbál segíteni és értéket teremteni Magyarországon. Azt mondja, törődik a lehető legtágabb környezetével, és nemcsak pénzzel segít, mert sokszor nem az kell, hanem oda kell menni, beszélgetni és előremozdítani a dolgokat, ez is egy milliárdos felelőssége. Azt is elmondta, mit gondol a közbeszerzéseken gazdagodó milliárdostársairól.

Gattyán György ritkán ad interjút, saját Youtube-csatornájára azonban szerdán került fel egy beszélgetés, ahol Jakupcsek Gabriella kérdezi. Gattyán a hatodik leggazdagabb magyar, vagyonát legutóbbi listánkon 245,6 milliárd forintra becsültük. Gattyán György cége, a streamingszolgáltatással, IT-val, befektetésekkel és sporttal foglalkozó Docler Holding a negyedik legértékesebb magyar cég, legfrissebb listánkon 225 milliárd forintra becsültük az értékét.

Gattyán a kicsit PR-osra vett, de legalábbis a magánéletét és filantróp oldalát kidomborító interjúban beszélt arról, hogy sikereinek titkát találékonyságában, túlélési képességében, valamint abban is látja, hogy a magyarok könnyen tudnak kapcsolatot teremteni más népekkel. Cégeinél most az a kihívás, hogy eddig inkább nemzetköziek voltak, a jövőben azonban jobban figyelembe vennék az egyes országok sajátosságait. Újabb üzleti vállalkozásba már nem szeretne belefogni, inkább meglévő cégeit fejleszti, így 50 éves kora felett abban is gondolkozik, milyen társadalmi dolgokat lehet létrehozni.


Jakupcsek Gabriella és Gattyán György (Fotó: YouTube)

Fontosnak látja, hogy felhalmozott vagyonát úgy használja, hogy értéket teremt az ország, vagy épp az egész világ számára.

Szó esett arról, hogy a covid-járvány alatt körbetelefonálták a magyarországi kórházakat: van, ahová készpénzt küldött, van, ahová maszkot vagy ételt, hol épp mire volt szükség.

Számítógépekkel segítette a digitális oktatásra való átállást a covid pandémia kezdetén, támogatta egykori intézményét, a Kodolányi János Egyetemet is, amit 2020 márciusában egyébként meg is vett. A Kecskemétfilm rajzfilmstúdiónak is ő adott pénzt arra, hogy befejezzék a Magyar népmesék sorozatot. Elmondta, továbbra is dolgoznak azon, hogy a Teqballt olimpiai sportággá tegyék. Az, hogy olimpiai sportág leszünk, nem kérdés, az a kérdés, hogy mikor.

Ezt gondolja a közbeszerzéseken gazdagodókról

Gattyán szerint a pénzt leginkább egy folyóhoz lehet hasonlítani:

akkor jó, ha áramlik. Ha valaki a párna alatt, vagy bankszámlán tartja, az nem jó senkinek.

Ha a folyó áramlik, de valaki gátat szab neki, akkor természetesen valaki a maga kis bizniszét megcsinálhatja, de a gát mögött elapad, kiszárad minden, mondta.

Mint mondja, ő is folyamatban tartja a pénzét, de az üzleti szempontokon kívül azt is figyelembe veszi ennek során, hogy hogyan tud hatással lenni a világra. Azt nézi az ember, hogy hogyan tudja a világot egy kicsit jobb állapotban hagyni annál, mint ahogyan találta.

Beszélt a sok milliárdos gazdagodásának forrásául szolgáló közbeszerzésekről is:

nem azért nem indult el állami pályázaton, mert nem akart, hanem mert nem rokona senkinek vagy nem hoztak létre semmi olyan terméket, ami az államnak érdekes lehetne.

Hozzátette, nem gondolja azt, hogy minden cégvezető, aki közbeszerzést nyer, valakinek a rokona, de egyértelműen tudjuk, hogy vannak, akik kihasználják ezeket a dolgokat, lelkük rajta. Vannak ugyanakkor, akiknek ez segítség, és a magyar államnak, illetve az EU-nak kötelessége segíteni azokat, akik hozzáadott értéket termelnek. És persze sok olyan vállalkozás van, amely nem mozog olyan termékekben, hogy egyáltalán kihasíthatna a közbeszerzési tortából.

Forbes

kiemelt kép: Bankár Magazin


Hirdetés