Hirdetés 

A Kormány nevében a Miniszterelnökséget vezető miniszter terjesztette be a javaslatot, amelynek indoklásában az áll: Így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni. Kiemeltünk néhány fontos intézkedést, amely a javaslat elfogadása esetén jövő év közepéig, június 30-ig érvényben maradna.

Az országgyűlési választásokat meg lehet tartani

Az országgyűlési képviselők általános választásának megtartása, annak április vagy május hónapra történő kitűzése az Alaptörvényből következik, ezért azt a különleges jogrend fennállása nem befolyásolja. Az országos népszavazás tekintetében pedig jelenleg az országos népszavazás megrendezhetőségéről szóló 438/2021. (VII. 21.) Korm. rendelet, 2022. január 1-jétől pedig az e javaslat szerint módosított, a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény biztosítja azt, hogy az országos népszavazások a veszélyhelyzet alatt is lebonyolíthatók

-olvasható a Gulyás Gergely által benyújtott javaslat indoklásában.

További, fontos intézkedések

A magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmány (bizonyos vízumok kivételével), ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is, 2022. június 30. napjáig érvényes. Ez a diákigazolványokra is érvényes. Az új érvényességi időt a nyilvántartásba nem kell bejegyezni, és az okmányon nem kell feltüntetni.

Továbbra is nyelvvizsga nélkül lehet diplomát kapni: ezt kiterjesztik azokra az egyetemistákra, akik 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között sikeres záróvizsgát tettek.

Jövő június végéig meghosszabbítják a 2021. január 1-je előtt létrejött és azóta fennálló, a központi költségvetés terhére nyújtott támogatásból megvalósuló tevékenység időtartamát. Továbbra is ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók és a járvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók.

haszon.hu

kiemelt kép: MTI


Hirdetés