Hirdetés 

Úgy tűnik, könnyen kijátszható a rendszer Szlovéniában, hiszen az oltópontokon nem kérnek fényképes igazolványt a személyazonosság ellenőrzésére.

Arra a kérdésre, hogy “lehetséges-e a túlzott mennyiségű oltás”, egy szlovén férfi egyértelmű nemmel válaszolt. A szlovén média beszámolói szerint egy férfi állítólag 12 alkalommal vette fel a koronavírus elleni védőoltást, de nem a fertőzéstől való félelem miatt, hanem azért, mert jó üzleti lehetőséget látott benne – számolt be a Die Presse a Kleine Zeitungra hivatkozva.

A helyi sajtó szerint a férfi más emberek nevében oltatta be magát, és így érvényes oltási igazolást állítottak ki azok számára, akik fizettek neki azért, hogy helyettük vegye fel a vakcinát. Ez azonban állítólag még csak nem is egyedi eset – a Svet24 szerint egy másik férfi hat alkalommal adatta be magának a koronavírus elleni védőoltást.

Ez a fajta csalás azért tud megtörténni, mert az oltópontokon az illetékesek csupán az egészségbiztosítási kártyát ellenőrzik, azon pedig nem szerepel fénykép, fényképes igazolványt pedig gyakran nem kérnek mellé.


A szlovén egészségügyi minisztérium közölte, hogy az oltópontokon egészségbiztosítási kártyát kell felmutatni, és bár elkérhetik a személyi igazolványt is, nem kötelező az ellenőrzés. Ez viszont felveti azt a lehetőséget, hogy az alig 55 százalékos átoltottsági arány – ami egyébként is elmarad az uniós átlagtól – lehet, hogy még alacsonyabb.

Szlovéniában hosszú ideig Európa egyik legmagasabb esetszámait regisztrálták, nemrégiben a szomszédos Ausztria azonban megelőzte az országot. A járványhelyzetre való tekintettel Janez Janša szlovén miniszterelnök lezárásokat szeretne elrendelni az oltatlanok számára, ezt azonban az Alkotmánybíróság nem hagyta jóvá.

Bizonyos intézkedések azonban életbe léptek, többek között kötelező iskolai tesztekről és az éttermek nyitva tartásának korlátozásáról döntöttek. Emellett a köztisztviselők számára kötelezővé tették a védőoltást, akik, ha nem oltatják be magukat, elveszíthetik állásaikat.

Liner

kiemelt kép: Getty Images


Hirdetés