Hirdetés 

A kutatóbiológus szerint elképzelhető, hogy az omikron vírusvariáns vet véget a világjárványnak.

Az internet különböző felületein, közösségi terekben számos hiedelem és álhír terjed a koronavírus elleni vakcinákról, megkérdőjelezve azok hatásosságát és biztonságosságát. Karikó Katalin, a világhírű kutató a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjújában oszlatta el a tévhiteket, olvasható a hirado.hu cikkében.

Ha a vérben van ellenanyag, akkor lesz az orrnyálkahártyában is. Ha csökken a vérben, akkor csökken a nyálkahártyán is, és így fertőződik meg az, aki régen volt vakcinálva – mondta el a messenger RNS-alapú vakcina kifejlesztő professzor asszonya a Kossuth Rádióban.

Hozzátette: ha bejut a vérbe a vírus, akkor is védett a szervezet, mivel az emlékezősejtek felismerik azt, és ez megvéd a súlyos betegségtől. Nemcsak az számít, hogy milyen ellenanyag van jelen, hanem az adott személy egészségi állapota is, krónikus légzési betegségek például különösen súlyosak lehetnek, de keringési betegségek, vesebetegségek is hozzájárultak a megbetegedésekhez.

Az is számít, hogy mennyi vírust lélegez be valaki. Kórházakban fiatal orvosok is meghaltak azért, mert nagy mennyiségű vírus bejutott, és akármilyen gyors az immunrendszer, a szervezet nem tud olyan gyorsan válaszolni.


Az omikron kiszoríthatja a deltát

Azoknak az eseteknek a fele, ahol be voltak oltva és mégis kórházba kerültek, valamilyen háttérbetegség fennállt, a cukorbetegség is súlyosbítja a helyzetet. A túlsúly is kockázati tényező, azok az amerikai gyerekek, akik az első hullámban kórházba kerültek és meghaltak, mind túlsúlyosak voltak, ezen kívül nem volt háttérbetegségük, kialakult cukorbetegségük.

Sokan attól félnek, hogy magától az oltástól lesznek fertőzöttek – Karikó Katalin leszögezte, hogy ez nyilvánvalóan nem igaz. A vírus maga tud szaporodni, a vakcinában lévő kis RNS-darab nem tud megsokszorozódni. A szakember azt mondta, a legideálisabb az lett volna, hogyha még a járvány előtt tudomásuk lett volna a vírusról, és még akkor elkészül a vakcina. A vírus viszont jelen van, nincs most annál jobb megoldás, mint hogy oltunk: felnőttek, gyerekek egyaránt ugyanazzal a vakcinával, csak a fiatalabbak kevesebbet kapnak.

Azzal kapcsolatban, hogy az omikron variánssal szemben mennyire védenek a már meglévő vakcinák, egyelőre várnunk kell Karikó Katalin szerint. A Dél-Afrikából érkező jelentések azt mutatják, hogy exponenciálisan nőtt a fertőzöttek száma, a betegek állapota viszont nem lett súlyosabb, mint a delta variáns esetén, a kórházba kerülők többsége nem volt beoltva, akik bekerültek az intenzív osztályokra, azoknak más légúti betegségük is volt.

Még várnunk kell az adatokkal, de ha valóban úgy van, hogy kiszorítja az omikron a deltát, mert ragályosabb, de nem okoz súlyos betegségeket, akkor nem kell aggódnunk, az omikron véget vethet a járványnak. „Én nagyon optimista vagyok” – tette hozzá Karikó Katalin.

(via Femcafe)

kiemelt kép: MTI

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading