Hirdetés 

Bár vannak adatok, amelyek azt mutatják, hogy az omikronnal szemben csökken az oltások hatékonysága, fontos tudni: egy oltás hatékonysága nullára nem fog lecsökkenni egy új variáns megjelenésével – mondta Jakab Ferenc egyetemi tanár, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője az ATV-n.

A megszerzett védettség csökkenhet, de mindig megmarad. A mutációkkal az oltások hatékonysága csökkenni fog, de a súlyos, kórházi ápolást igénylő megbetegedést mindegyik oltás segít megelőzni, beleértve a Sinopharmot és a Szputnyikot is. Ugyanakkor mindenkinek nagyon erősen ajánlott a harmadik oltás – mondta Jakab Ferenc a csatornán.

Az omikron-variáns annyira fertőző, hogy még enyhébb tüneteknél is sokan fognak kórházba kerülni. Ami a hibrid immunitást (vagyis az oltás és a fertőzés által együttesen okozott védettséget) illeti, Jakab Ferenc elmondta: erős védelmet adhat, de az oltás ezt az erős védelmet önmagában is tudja biztosítani.


Az oltások megfelelő védelmet nyújthatnak a súlyos lefojású betegség ellen (Fotó: MTI)

Azt nem lehet megjósolni, hogy az omikron mikor terjed el az országban – tette hozzá a szakember.

Ha elmúlik a járvány, nem lesz szükség újabb és újabb oltásokra, de azt tudomásul kell venni, hogy amíg tart a járvány, háborúban állunk, és addig az immunrendszerünket fel kell vérteznünk a vírussal szemben.

Kérdésre válaszolva Jakab Ferenc annak a véleményének adott hangot, hogy itthon nem fogunk tudni kitörni a 60 százalék körüli oltottságból.

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading