Hirdetés 

Kijött a Forbes friss milliárdoslistája: ők most a leggazdagabb magyarok

Nagy változások nincsenek az ötvenes listán szereplő magyar milliárdosok körében, a vagyonuk viszont tovább növekedett az elmúlt évben. A gazdagok még gazdagabbak lettek.

Szerdán jelent meg a Forbes magazin legújabb, januári száma, benne a leggazdagabb 50 magyar listájával. A neves hazai magazin harmadik alkalommal készítette el a rangsort, és bár az élvonalban nem történt nagy személyi változás, minden szereplőnek sikerült kisebb-nagyobb mértékben még tovább növelnie a vagyonát.

Az élen az elmúlt három évhez hasonlóan idén is Mészáros Lőrinc áll 488,1 milliárd forintos becsült vagyonnal, akit Csányi Sándor OTP-vezér követ, vagyonát 468,9 milliárd forintra becsültük. Mészáros vagyona 2018-ban szárnyalta túl először Csányiét, azóta rendre 65–85 milliárdot vert az OTP-vezérre. A sorrend idén sem fordult meg, de soha nem volt ilyen szoros a verseny Magyarország két leggazdagabb embere között. Ez annak is köszönhető, hogy az előző évek gyors gyarapodása után idén Mészáros Lőrinc vagyona inkább stagnált, „mindössze” 9 milliárd forinttal növekedett. Csányi Sándor ezzel szemben közel 75 milliárd forinttal növelte vagyonát – ekkora mértékű növekedést az OTP-vezér 2014 óta nem produkált – jelzi összefoglalójában a lap.

Az előző évekhez hasonlóan mindkét milliárdos vagyonbecslését elfogadta az amerikai Forbes szerkesztősége, így felkerülhetnek majd az előző évekhez hasonlóan felkerülhetnek majd a nemzetközi listára is.

A leggazdagabb magyarok 2021-ben

Felcsuti Zsolt 286,4 milliárd forintos becsült vagyonával most először került dobogós helyre. Felcsuti a régió legnagyobb ipari befektetési csoportját építette fel az 1976-ban a szövetkezeti világból induló családi cégből, ma az MPF Holding központja Szingapúrban van.

Csupán 3,5 milliárd forinttal marad el tőle Veres Tibor, a Wing és a Wallis tulajdonosa, és idén is az élbolyban szerepelnek Megdet Rahimkulov fiai, Ruszlán és Timur, az ötödik és a hetedik helyen. Az ország leggazdagabb testvérpárja átszervezte a cégstruktúrát: egykori családi vagyonkezelőjük, a Kafijat Zrt. jelenleg a fiatalabbik testvér, Ruszlán kezében van. Eddig közösen tulajdonolták a céget, de vagyonuk jelentős részét kitevő OTP-részvényeiken továbbra is közösen osztoznak.

A sokáig rendre dobogós helyen szereplő, újabban politikai álmokat dédelgető Gattyán György idén a hatodik helyre fért fel. A top 10-ben vannak még Demján Sándor örökösei, a Duna csoport-tulajdonos Szíjj László, valamint az Indotek Group társtulajdonosa, Jellinek Dániel.

Idén rekordmennyiségű százmilliárdos szerepel a listán: összesen 16-an vannak, akiknek becsült vagyona meghaladja a 100 milliárd forintot, köztük például Bige László és családja, Wáberer György és Garancsi István.

Idén is felkerültek olyanok, akik eddig még nem szerepeltek a legvagyonosabbak között, köztük Jászai Gellért, a nemrég a hazai Digire lecsapó 4ig Nyrt. tulajdonosa (34,7 milliárd forintos becsült vagyonnal), valamint Hermann Kamilla, az Indotek Group kisebbségi tulajdonosa, Jellinek Dániel volt felesége (36,5 milliárd forint).

A rangsor online verzióját ide kattintva lehet böngészni, a teljes, húszoldalas lista a szerdán megjelenő januári Forbesban olvasható.

femcafe.hu

kiemelt kép: Instagram / Forbes


Hirdetés 

%d bloggers like this: