Hirdetés 

Már több mint 400 ezer kisvállalkozó él a katás adózás lehetőségével itthon, de a mostani előnyöknek megvan a hátránya: a nyugdíjuk közel sem lesz elég a megélhetésre.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) rövid távon nagyon sok előnnyel jár, köztük például az alacsony közterhek és az egyszerű adminisztráció is, de hosszú távon érdemes a hátrányokat is figyelembe venni, például a nyugdíjjogosultság kérdését.

Azt eddig is tudtuk, hogy a katás vállalkozók alacsony nyugdíjra számíthatnak, de a 2022-es trend alapján új szintre emelkedik a probléma. A jelenlegi trendek alapján az sem biztos, hogy a katások nyugdíja a 40 ezer forintot el fogja érni. Ezért annak, aki így adózik, érdemes már most félretenni későbbre – írja a Hvg.hu.

Miért kapnak ilyen keveset?

Köztudott, hogy az elöregedő társadalmaknak súlyosan terhelt nyugdíjrendszerrel kell szembenézniük: az aktív dolgozók egyre kevésbé fenntarthatóan tudják eltartani az idős korosztály megélhetését, ez a tény okozhatja a katások alacsony nyugdíjjogosultságát is. Az adózási rendszer miatt a több százezer katás vállalkozó nyugdíjba vonulása csak viszonylag alacsony terhelést fog jelenteni a nyugdíjkassza számára.

A legfőbb eltérés a katás vállalkozók és az alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezők nyugdíjának számítása között az, hogy az alkalmazottaknál a tényleges jövedelmet, a katásoknál egységes, törvényben rögzített járulékalapot vesznek figyelembe.

Ez azt jelenti, hogy hiába különbözik két katás jövedelme, mégis azonos állami nyugdíjjogosultságot szereznek.

2022-ben a katások járulékalapja havi 108 ezer forint, tehát a nyugdíjszámításkor csupán ezt az összeget veszik majd figyelembe jövedelemként.


A kiesést pótolni kell majd (Fotó: Getty Images)

Egy másik tényező is kedvezőtlenül hat a katások nyugdíjhelyzetére: a nyugdíjtörvény elrendeli, hogy amennyiben a nyugdíjigénylő egy adott időtartam során alacsonyabb jövedelmet szerzett a mindenkori minimálbérnél, akkor az adott időtartamot is csak arányosan csökkentve lehet beszámítani szolgálati időként. Az arányosítás mértéke pedig azonos a megszerzett jövedelem és a mindenkori minimálbér arányával.

Ezt azt jelenti, hogy ha valaki a minimálbér felét kereste egy éven keresztül, akkor ezzel csak fél évnyi szolgálati időt szerzett meg.

2016 és 2022 között a minimálbér sokkal gyorsabb ütemben emelkedett, mint a katás vállalkozók járulékalapja. Így a katások elismert szolgálati ideje is gyorsan csökkent.

Így 2016-ban még 0,73 évnyi szolgálati időt szerzett egy főállású katás, 2022-ben már csak 0,54 évet tud szerezni. Idén a minimálbér növekedése miatt a katások még nagyobb hátrányba fognak kerülni.

Ezt azt jelenti, hogy ha nem történik érdemi változás, akkor a katások jó, ha 40 ezer forintállami nyugdíjat kapnak. Ezzel szemben aki egész életében a minimálbérért dolgozott, ő mai értéken nagyságrendileg 100 ezer forintos havi nyugdíjra számíthat majd.

Forbes.hu

kiemelt kép: Getty Images


Hirdetés