Hirdetés 

A szakértő elmondta: “…ha beteg vagy, akár csak egy kicsit is, az COVID, ameddig egy teszt ennek ellenkezőjét nem bizonyítja”

Az omikron jellemző tünetei eltérnek a 2020-ban meghatározott listától, a friss adatokat brit tudósok gyűjtötték egy alkalmazás segítségével a fertőzöttektől.

Az omikron változat gyorsan terjed, és általában enyhébb tüneteket okoz, a több mint húszféle megfigyelt panasz miatt azonban nem egyértelmű a lakosok számára, mikor érdemes elvégezni egy tesztet. A szakértők úgy találták, akad egy olyan tünet, ami különösen figyelmeztető lehet, és azelőtt jelezheti a fertőzést, mielőtt a vérteszt kimutatná a vírus jelenlétét – számolt be a The Sun.

A kutatások azt sugallják, a torokfájás a fertőzést követő első tünet, így arra kérik az embereket, maradjanak otthon, ha ezt észlelik magukon. A torokfájást jelzi leggyakrabban előre a pozitív tesztet, így akkor is érdemes óvatosnak lenni, ha később kiderül, közönséges megfázás okozta a panaszt.

„Ha torokfájásról van szó, nem számít, mi okozza. Ezt mondom a munkatársaimnak, és magam is így teszek: ha beteg vagy, akár csak egy kicsit is, maradj otthon. Jelenleg igazabb, mint valaha, hogyha beteg vagy, akár csak egy kicsit is, az COVID, ameddig egy teszt ennek ellenkezőjét nem bizonyítja”

– fogalmazott Dr. Allison Arwady, a chicagói közegészségügyi minisztérium biztos.

Az Országos Statisztikai Hivatal felfedte a három leggyakrabban észlelt tünetet, amelyek a köhögés, fáradtság és fejfájás. Ezek eltérnek az NHS által 2020-ban meghatározott listájától, amelyben a tartós köhögést, íz- és szaglásvesztést, valamint a lázat jelölték meg a COVID-19 leggyakoribb tünetként.


Az új, pontosabb adatokat brit tudósok gyűjtötték a a fertőzöttektől egy ZOE COVID Study nevű alkalmazás segítségével. Az kutatás vezető tudósa arra figyelmeztet, a ZOE adatai szerint egyre több gyermek fertőződik meg, ami aggodalomra ad okot a korlátozások feloldása miatt.

„A még mindig magas megbetegedések száma és a korlátozások feloldása miatt már csak abban reménykedhetünk, az emberek józanul gondolkodnak, a háztartások minden tagja felveszi a három oltást, és a hivatalos tanács ellenére mindenki tudja, hogy megfázáshoz hasonló tünetek esetén karanténba kell vonulni és tesztet kell végezni.”

Egy sor rendkívül pozitív tanulmány igazolta eddig, hogy az omikron enyhébb megbetegedéseket okoz, mint a delta, az Egyesült Királyság kormányának irányelvei szerint azonban megfázásos tünetek esetén továbbra is fontos a tesztelés, pozitív eredmény esetén pedig az öt nap karantén.

Liner.hu

kiemelt kép: SOTE


Hirdetés 

%d bloggers like this: