Hirdetés 

Kifütyülték Orbán beszédét a Békemenet résztvevői

A Békement útvonalán, a Szent István körúton egy, már a Nyugati pályaudvar felé eső házból hangszórókon szólt Orbán Viktor egyik ismert 2007-es beszéde a Fidesz 19. születésnapi ünnepségéről.

A beszéd így hangzik:

„Mit tudunk mi üzenni innen a jövőnek, a nálunk fiatalabbaknak? Nos, hát először is azt, hogy mi nem azért mutattunk ajtót bizonyos dolgoknak, hogy most meg visszajöjjenek az ablakon. Tehát mi az ajtót a nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuniónak, meg a kommunizmusnak meg ajtót mutattunk. És azt üzenjük a jövőnek, hogy ne engedjék, hogy mindez visszamásszon az ablakon.

Azt üzenjük az utánunk jövő generációnak, hogy ne engedjék, hogy abból a demokráciából, amit a mi új nyugat nemzedékünk kiküzdött magának, abból most egész egyszerűen demokrácia nélküli többpártrendszert csináljon. Mert Magyarországon ma éppen a demokrácia lényege, a felelősség meg az elszámoltathatóság hiányzik. Ami maradt, azok az intézmények. Ez egy demokrácia lényegét nélkülöző többpártrendszer, és nem kellene hagynunk kedves fiatalok, hogy ez így legyen. És hasonlóképpen nem kellene megengedni az utánunk következő fiataloknak, hogy miután mi a szovjet rendszer legvidámabb barakkja sorsától megszabadultunk, most a Gazprom legvidámabb barakkjává tegyék Magyarországot. Ezek igen is fontos üzenetek a jövő számára.

Azt üzenjük innen egyfajta új nyugat nemzedékként a fiatalabbaknak, hogy igen, továbbra is tartsanak ki a nyugatos Magyarország mellett, ne engedjék, hogy erről az útról Magyarországot letérítsék. Szeressék, hogy Magyarország egy nyugatos ország, ami azt jelenti, hogy hiszünk az emberi akarat szabadságában, és hiszünk az egymásért vállalt kölcsönös felelősségben, ami elválaszthatatlan része a nyugati kultúrának. Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik. A demokráciát pedig nem lehet felülről irányítani, csak az emberek szívéből nőhet ki, és rendezheti be az élhető magyar életet.

Népszava tudósítása szerint a beszédet a békemenetelők „ria, ria, Hungária” rigmus kíséretében kifütyülték.

A lap emlékeztet: Orbán Viktor még azelőtt mondott ilyeneket, „hogy megtért volna, keblére ölelve Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki mellett nemrég már a magyar modellt ajánlotta a világ figyelmébe, aminek a lényege, hogy lehet egy ország egyszerre a NATO és az EU tagja úgy, hogy jó viszonyt ápol Oroszországgal”.

A Szent István körúti házra egyébként áthúzott Putyin- és Orbán-fejet függesztettek ki.

kiemelt kép: MTI


Hirdetés 

%d bloggers like this: