Hirdetés 

Megkérdezték Orbánt hazudott-e, lesznek-e megszorítások, tisztességes választás-e a mostani

Szavazata leadásakor Orbán Viktor szokatlanul sok kérdésre válaszolt. Nemcsak arról beszélt, milyen eredményre számít, hanem például arról is, szerinte fel kell-e szólítani Putyint a visszavonulásra.

Orbán Viktor nem sokkal reggel 8 óra után jelent meg feleségével, Lévai Anikóval Budapest 3-as számú szavazókörében, hogy leadja voksát. Fotósok és újságírók hada várta, majd kifelé jövet a miniszterelnök meg is állt, hogy a kérdésekre válaszoljon.

Orbán Viktor azt mondta, bizakodó, rengeteget dolgozott az elmúlt hónapokban a győzelemért, nagy győzelemre számít. Hozzátette, ez egy furcsa választás, például esik a hó április 3-án, ritkán lát az ember ilyet.

A választások tétjéről szólva megismételte, hogy szerinte az a háború vagy a béke. Azt mondta, egy nehéz, elhúzódó háború folyik a szomszédban, két nagy ország háborúja, amibe könnyű belesodródni. “Az ellenfeleink ennek a súlyosságát és komolyságát nem érzik át, és olyan lépéseket akarnak tenni, amelyek belevonnák az országot ebben a konfliktusba” – ismételte meg a kampányban már sokszor elhangzott véleményét.

“Mi a béke és a biztonság garantálásának oldalán vagyunk, az ellenfeleinket veszélyesnek látjuk. Arra kértünk mindenkinek, szavazzanak a békére és a biztonságot fenntartani képes politikai erőre, ahogy én is tettem” – mondta.

Az ukrán elnök vele kapcsolatos kritikáira, például arra, hogy Orbán Viktor szerinte a Moszkvával való kapcsolata miatt elvesztette a becsületét, és Putyin egyetlen nyílt támogatója maradt, csak annyit válaszolt:

“Zelenszkij úr ma nem szavaz.”

Volodimir Zelenszkij az elmúlt napokban több fórumon is élesen bírálta a magyar kormányt, amiért nem engedélyezte, hogy a közvetlenül Ukrajnába tartó fegyverek áthaladjanak Magyarország területén (ahhoz azonban hozzájárult, hogy egy másik NATO-tagállam felé átvihessék ezeket), valamint amiért a magyar kormány ellenzi, hogy az orosz energiahordozókra is szankciókat vessenek ki. A kormány arra hivatkozott, hogy a magya gázfogyasztás 85%-át az orosz gáz teszi ki, ugyanakkor az ukránok szerint Moszkva az ezért kapott bevételből finanszírozza a háborút.

Az elmúlt napokban számos bírálat hangzott el a visegrádi négyek részéről is Orbán Viktor ukrán-orosz háborúval kapcsolatos politikája kapcsán, a cseh védelmi miniszter például arra hivatkozva mondta le a V4-es találkozóján való résztvételt, hogy a magyar politikusok számára az olcsó orosz olaj fontosabb, mint az ukrán vér. Orbán Viktor most azt mondta, a V4 nem egy geopolitikai szervezet, egymás támogatására jött létre. Szerinte a csoport szép jövő előtt áll, és Magyarországot nem fenyegeti az a veszély, hogy elszigetelődik.

“Egy NATO-tag és egy Európai Uniós tag sosem tud elszigetelődni”

– jelentette ki.

Megkérdezték azt is Orbán Viktortól, szerinte nem kellene-e Putyint felszólítania arra, hogy vonja ki a katonáit Ukrajnából. “Ezt a nemzetközi szervezetek teszik is” – válaszolta a miniszterelnök.

Orbán Vktor kapott kérdést annak kapcsán is, hogy az ellenzék szerint a választások után megszorítások lehetnek a választási túlköltekezések, és az orosz-ukrán háború gazdasági következményei miatt. A miniszterelnök az esetleges megszorításokra vonatkozó kérdésre is csak annyit válaszolt:

“A választások után az ország érdekeinek megfelelő döntéseket fogunk hozni.”

“Először ejtsük el a medvét, utána tárgyaljunk a szűccsel” – mondta. A rezsicsökkentés fenntarthatóságára vonatkozó kérdésre gyakorlatilag ugyanezt válaszolta. “Szeretnénk megnyerni a mai választást, és utána szembenézni ezekkel a kérdésekkel is.”

Arról, hogy a Fidesznek és az ellenzéknek egyforma esélye volt-e ebben a választási kampányban, azt nyilatkozta: “Tisztességes és fair választás, mindenkinek volt esélye, hogy meggyőzze a választókat.”

Orbán Viktortól megkérdezték azt is, továbbra is fenntartja-e azt a korábbi, CNN-nek tett kijelentését, hogy még sohasem hazudott a magyaroknak. “Igyekszem mindig tartani a szavamat”- válaszolta.

szeretlekmagyarorszag.hu

kiemelt kép: MTI


Hirdetés 

%d bloggers like this: