Hirdetés 

Az Újpest legyőzésével megszerezte harmincharmadik bajnoki címét a Ferencváros!

Az OTP Bank Liga 29. fordulójában a Ferencváros 2–1-re legyőzte az Újpestet, így bebiztosította sorozatban negyedik bajnoki elsőségét. A zöld-fehérek egymás után immár tizedik alkalommal kerekedtek ősi riválisuk felé.

A szezonbeli utolsó, a magyar élvonal történetének 235. derbijét rendezték vasárnap délután a Ferencváros és az Újpest között a budapesti Groupama Arénában. A mérkőzésre napokkal a kezdőrúgás előtt az összes belépő elkelt, mintegy 22 ezer szurkoló fogadta a csapatok.

A TALÁLKOZÓ TÉTJE NEM VOLT KEVESEBB, MINT A BAJNOKI CÍM.

Igaz, ez mindössze annyiban helytálló, hogy a Ferencváros abban a tudatban lépett pályára, amennyiben legyőzi ősi riválisát, matematikailag is bebiztosítja bajnoki elsőségét. A zöld-fehérek bajnoki címe egyébként már régen nem kérdés tárgya.


Mindkét együttes kiváló formában érkezett a derbire, az Újpest a legutóbbi öt bajnokijából négyet megnyert és egyszer szenvedett vereséget, míg a házigazda szintén négyszer aratott győzelmet egy döntetlen mellett. A klubok közötti örökmérleg 111 ferencvárosi és 62 újpesti győzelem mellett 61 döntetlent számlál.

A mérkőzés kezdete előtt már fél órával szinte a lelátó összes szektora megtelt, pokoli hangulat várta a feleket, ami a kezdőrúgás előtti pillanatokban bemutatott szurkolói koreográfiával teljesedett ki. A ferencvárosi szurkolók koreográfiája Simon Tibor mezét ábrázolta.

A találkozó második percében érkezett is az első FTC-helyzet, Franck Boli kapott kiváló labdát a tizenhatoson belül, de lövésébe az utolsó pillanatban Lirim Kastrati beleér és gyönyörű mozdulattal blokkolja a gólba tartó próbálkozást.

A HATODIK PERCBEN A FERENCVÁROSI TIZENHATOSON BELÜL ALAKULT KI KISEBB KAVARODÁS, AMI UTÁN ANDERSON ESITI GÁNCSOLTA EL AZ ÚJPESTI GIORGI BERIDZÉT, KÉTSÉG SEM FÉRHETETT HOZZÁ, BÜNTETŐHÖZ JUTOTT AZ ÚJPEST!

A tizenegyesest Budu Zivzivadze értékesítette magabiztosan, lövése Dibusz Dénes kapujának bal oldalába kötött ki (0–1). A grúz támadó legutóbbi öt bajnoki mérkőzésén ötödször volt eredményes.

A 17. percben veszélyes helyről jutott szabadrúgáshoz a Ferencváros, a pontrúgást Aissa Laidouni végezte el, azonban passza először Beridzében akadt el, a visszapattanó játékszert Pászka passzolta Bolihoz, de az elefántcsontparti támadót Jorgosz Kutrubisz szerelte a tizenhatoson belül.

Kettő perccel később újra a hazaiak támadtak,

BOLI JOBBRÓL ADTA ÉLESEN KÖZÉPRE A LABDÁT A KAPU ELŐTERÉBE, AZONBAN AZ ÚJPESTI KASTRATI EZÚTTAL ELVÉTETTE A TISZTÁZÁST, ÍGY A LABDA TOKMAC NGUEN ELŐTT MARADT, AKINEK CSAK ANNYI DOLGA VOLT, HOGY A HÁLÓBA PASSZOLJON, AMIT SIKERESEN MEG IS TETT.

A 19. percben egyenlített a Ferencváros (1–1). 

A folytatásban a mezőnyjáték uralkodott, percekig egyik csapat sem dolgozott ki újabb nagyobb lehetőséget. A 35. percben jutott szabadrúgáshoz az Újpest a tizenhatos előterében, de Csongvai Áron lövése közelről sem jó, a labda a ferencvárosi szurkolók legnagyobb örömére közöttük landolt.

A 39. percben újra a zöld-fehérek támadtak, a bal oldalról Pászka Lóránd adta be a labdát Vécsei Bálintnak, aki rendkívül okosan 14 méterről laposan a kapu bal oldalába passzolta a játékszert, megszerezve a ferencvárosiak vezetését (2–1). Banai Dávid kapus tehetetlen volt, érett a bajnokavatás.


Hirdetés 

Így a félidőre 2–1-es Fradi-vezetéssel vonultak a csapatok, mindössze 45 percre volt a Ferencváros sorozatban negyedik bajnoki címétől.

A fordulás után rögtön Karakó Ferenc játékvezető megszakította a mérkőzést, mivel a hazai szurkolótábor görögtüzeinek füstje szinte teljes egészében ellepte a pályát. A néhány perces közjáték után folytatódhatott a derbi.

Az 57. percben hatalmas lehetőséghez jutott a vendégcsapat, Yohan Croizet került helyzetbe az ötös előterében Onovo lövését követően, de a francia középpályás Dibusz Dénes vállát találta el. Mindössze egy perc telik el és egyből az újpesti kapunál alakul ki nagyobb helyzet, Boli tíz méterre a kaputól próbálkozott egy félmagas lövéssel, de Banai hárítani tudta a próbálkozást.

Nem sokkal később újabb Fradi-helyzet alakult ki. Ezúttal Tokmac Nguen bal oldalról adta be a labdát, Laidouni pedig jobb lábbal lőtt kapura, az újpesti kapusnak hatalmasat kellett vetődnie, hogy elérje a labdát.

A 68. percben Antonov végezte el a vendéget sarokrúgását, kapu előterébe érkező labdát nem sikerült rögtön elrúgniuk a ferencvárosiaknak, sőt, Zachariassen rossz fejese is bonyodalmat okozott, de végül megúszta a szituációt a Fradi-védelem.

Az utolsó negyedóra kezdetén a csereként beálló Nikola Mitrovics ugratta ki Croizet-t, aki előbb elvitte a labdát Dibusz mellett, azonban ezzel együtt ki is sodródott, Kovacevic mellett cselezett vissza és tüzelt kapura, de a Fradi kapusa bravúrral védett.

TÍZ PERCCEL A VÉGE ELŐTT PÁSZKA LÓRÁND 13 MÉTERRŐL LŐTT KICSIVEL A JOBB KAPUFA MELLÉ, KÖNNYEN ELDŐLHETETT VOLNA VÉGLEG A MÉRKŐZÉS.

A rendes játékidő lejártakor a tartalék játékvezető nyolc perc hosszabbítást mutatott fel, nem nyerte el ezzel a hazai szurkolók szimpátiáját.

A 95. percben Katona jobb oldalról adta be a labdát, Dibusz rosszul ért hozzá, Croizet  pedig fordulásból bevette a ferencvárosiak kapuját.

IGEN ÁM, DE A VIDEOBÍRÓ SEGÍTSÉGÉVEL A JÁTÉKVEZETŐ VISSZANÉZTE AZ ESETET ÉS MEGÁLLAPÍTOTTA, HOGY A FRANCIA KÖZÉPPÁLYÁS KÉZZEL ÉRT A LABDÁBA, NINCS GÓL!

Több helyzet azonban már nem alakult ki a mérkőzésen, a Ferencváros 2–1-re legyőzte az Újpestet, így zsinórban negyedszer ünnepelhet bajnoki elsőséget a zöld-fehér csapat. Az Újpestnek még lesz miért küzdenie a szezon hátralévő négy mérkőzésén, mivel az európai kupaindulásra még mindig maradt esélye a lila-fehér együttesnek.

AZ ÚJPEST 1969 ÉS 1975 KÖZÖTTI HETES SZÉRIÁJA ÓTA A FRADI MOSTANI NÉGYES ARANYSOROZATA AZ NB I LEGHOSSZABBJA!

NB I

29. FORDULÓ

Ferencváros–Újpest 2–1 (Tokmac 19., Vécsei 38., ill. Zivzivadze 6. – 11-esből)

Budapest, Groupama Aréna, 20 155 néző. Vezette: Karakó
Kiállítva: Loncar (90+3., Ferencváros)

Index

kiemelt kép: NSO


Hirdetés 

%d bloggers like this: