Hirdetés 

Diákok tízezrei tördelték kezüket vasárnap este, hétfőn pedig megkezdődtek a vizsgák.

Hétfő délelőtt középszinten 70 944, míg emelt szinten 2209 diák vizsgázik hétfőn, a feladatok megoldására pedig 240 perc áll rendelkezésükre. Az eduline.hu azt írja, a középszinten érettségiző diákok egy 1999-ben kiadott szótár előszavát kapták, a kétoldalas szöveg értelmezése után pedig szövegértési feladatokat kell elvégezniük.

A feladatsor első részében a középszinten vizsgázók egy tisztán nyelvészeti szöveget kaptak: egy olyan szótár előszavát kell értelmezniük, melyben más szótárakról, szinonimákról, valamint szókikkekről is szó esik. A szövegben azonban rengeteg nyelvészeti kifejezés is van, melyek nem biztos, hogy nagyon közel állnak egy 18 éves diákhoz.

Az első feladatsor megoldására összesen 90 percet kapnak a vizsgázók, ez idő alatt kell megoldaniuk egy szövegértési, valamint egy rövidebb szövegalkotási feladatsort. Első körben egy 700-1000 szavas publicisztikai művet, vagy ismeretterjesztő szöveget kell elolvasniuk, majd meg kell oldaniuk az ehhez kapcsolódó feladatokat.

A szövegben a diákoknak meg kell keresniük az érveket, megállapításokat, álláspontokat, majd összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg, illetve a szöveg stilisztikai és grammatikai jellemzői között. A szövegértési feladatokkal összesen 40 pontot szedhetnek össze a vizsgázók.

Habár a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseken jelentősen lazítottak, így már nem kötelező maszkot viselni, de a termekben sincs már létszámkorlát, magyarul tíznél több diák is lehet a teremben a vizsgák idején. Habár a korlátozások már megszűntek, az iskolák arra törekednek, hogy a lehető legjobb módon szétültessék a diákokat a biztonság kedvéért.

Liner.hu

kiemelt kép: MTI / Rosta Tibor

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading