Hirdetés 

Nagyon sok magyar nem tud róla, hogy ingyenesen igényelhet egy Európai Egészségbiztosítási Kártyának nevezett okmányt, mellyel a magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat. Ezen ellátásokra való jogosultság az Európai Egészségbiztosítási Kártyával igazolható. A kártya az unió minden országában felhasználható, de sürgősségi esetekben Svájcban, Izlandon, Norvégiában és Svájcban is elfogadják.

Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ha éppen egy EU-s országban nyaralsz és baleset ér, a helyi kórházban a magyar egészségbiztosításod terhére ott ellátnak, tehát lényegében nem kell fizetni az ottani ellátásért. Fontos tudni, hogy ez az akut, sürgősségi esetekre vonatkozik.

Egyszerű az igénylés

A Kártyát a kormányhivatal, a kormányablak, valamint a NEAK adja ki kérelemre, a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. A Kártya nem állítható ki azon harmadik állambeli személyek részére, akik nem Magyarországon vagy valamely más EGT tagállamban rendelkeznek állandó lakóhellyel – áll a Neak oldalán.

Az okmányt ingyenesen állítják ki, kivéve, ha az megsemmisül, megrongálódik, elvész vagy ellopják, ezekben az esetekben ugyanis a tulajdonosának fizetnie kell az okmány pótlásáért.

A Kártya kiadásához szükséges igazolások:

  • Személyazonosságot igazoló okmány, (útlevél, személyigazolvány, – új személyi igazolvány esetén lakcímkártya is),
  • TAJ számot igazoló okmány,

Emellett, ha valakinek rendezetlen biztosítási jogviszonya van, másképp kell eljárni, ezzel kapcsolatban is minden fontos információ megtalálható a Neak oldalán. A kártya a kiállítástól számítva 36 hónapig érvényes, ezt felülírhatja, ha a személynek megszűnik a társadalombiztosítási jogviszonya.

FemCafe

kiemelt kép: StartInfo


Hirdetés