Hirdetés 

Blikknek mesélt a tüneteiről egy harmincas éveiben járó magyar férfi, aki nemrég elkapta a majomhimlőt. A férfi, aki az eredeti nevével nem szeretett volna szerepelni, ezért a lap csak Sándorként említi, pár nappal azután lázasodott be, hogy hazaérkezett egy berlini nyaralásról.

A férfi azt mondja, 38 fok fölé egyszer sem ment a hőmérséklete, de a láza öt napig el sem múlt. Emellett fájt a feje, az izmai és a lágyéki nyirokcsomói is begyulladtak.

“Eleinte Lyme-kórra gyanakodtam, mert nem sokkal korábban megcsípett egy kullancs, s annak is hasonlóak a tünetei. Aztán az egyik partnerem, akivel odakint testi kapcsolatba kerültem, felhívott, hogy majomhimlős, nézessem meg én is magam”

– mesélte Sándor, akinek ekkor már egy intim testrészén is lett egy nyílt seb.

“Balszerencsémre ez péntek délután volt, se háziorvos, se szakorvos nem tudott már fogadni, kénytelen voltam hétfőig várni. Közben szombatra a sebem környéke is begyulladt, akkor elég rosszul voltam, de másnapra már sokkal jobban. Mondhatom, hogy a betegség ötnapos, felívelő szakasza után akkor kezdődött a lefele ívelő”

– mondja a férfi.

Sándor a hétvégét azzal töltötte, hogy elkezdett utánajárni az interneten annak, mit lehet tudni a betegségről.

“Bár az a közvélekedés, hogy elsősorban melegek, vagyis köztünk terjed a himlő, de az igazság az, hogy bárki elkaphatja: azok a legveszélyeztetettebbek, akik gyakran váltogatják a partnerüket. A kór mindenféle testnedvvel terjed, azaz a szex minden formája, a csókolózás, szerencsétlen esetben még egy tüsszentés is potenciális veszélyt jelent”

– fogalmazott.

Hétfőn aztán végre eljutott a bőrgyógyászatra, ahol az orvos három helyről vett mintát, mindegyik pozitív lett. Mivel gyógyszer egyelőre nincs a betegségre, oltóanyag pedig talán csak júliusban érkezik, az orvos azt tanácsolta neki, hogy 2-4 hétre izolálja magát, és kerülje, hogy bárkivel is szorosabb kapcsolatba kerüljön.

“Nem mondom azt, hogy egyáltalán nem kell tőle félni, de a majomhimlő nem produkál klasszikus himlős tüneteket. Nekem például a kezemen egyetlen kiütés sincs, az egész testemen, arcomon elszórva talán tíz-tizenkettő. Bár be vagyok zárva az otthonomba, de a nehezén már túl vagyok, a kiütések nem fájnak, nem undorítóak, csak enyhén viszketnek. Szóval túlélhető…”

– mondja Sándor.

szeretlekmagyarorszag.hu

kiemelt kép: Shutterstock


Hirdetés